RIJSWIJK - De jaarwisseling is in de meeste delen van Nederland feestelijk en relatief rustig verlopen met hier en daar de gebruikelijke vernielingen, vechtpartijen, uit de hand gelopen vreugdevuren en de alom bekende vuurwerkongelukjes. Toch zijn er ook drie doden en tientallen gewonden te betreuren.

Bekijk video: Oud en nieuw verloopt relatief rustig
Modem/ Breedband

Een ruzie tussen twee families over vuurwerk aan de Desmijndijk in Roosendaal heeft even na de jaarwisseling twee personen het leven gekost. Na klappen over en weer liep het handgemeen zo hoog op dat een van de aanwezige mannen een 47-jarige buurman met een riek doodstak. De vader van de vermoedelijke dader raakte daarna onwel en overleed ter plekke. De politie arresteerde twee broers van 24 en negentien jaar oud en een neef van 21.

De derde dode, een 44-jarige man, viel in Eindhoven. Rond middernacht ontplofte in de Lassusstraat een stuk vuurwerk in zijn gezicht. De Eindhovenaar overleed later in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

In Leiden raakte een 20-jarige vrouw zwaargewond aan haar hoofd door vuurwerk. Een 2-jarige kind dat op haar arm zat en een vrouw die er naast stond, raakten lichtgewond. Een 19-jarige man uit Valthermond raakte zwaargewond toen een soort fragmentatiebom vlakbij hem ontplofte. Hij liep ernstig oogletsel op.

Groningen

In het Groningse Loppersum zijn een 8-jarig en 11-jarig meisje met ernstig voetletsel naar het ziekenhuis gebracht nadat een zwaar stuk vuurwerk voor hun voeten was ontploft. De politie kon aan de hand van getuigenverklaringen een 23-jarige Groninger aanhouden als verdachte. In het Overijsselse Holten verloor een 20-jarige man drie vingers door vuurwerk.

Een schietpartij bij een partycentrum in Rotterdam leverde zondagochtend een zwaargewonde op. Eerder die nacht ontstond bij hetzelfde partycentrum een vechtpartij waardoor drie mensen lichtgewond raakten. Het is nog onduidelijk of beide gebeurtenissen met elkaar te maken hebben.

Kogel

Een 39-jarige inwoner van Sittard werd zondagmorgen vlak na middernacht in zijn buik getroffen door een klein kaliber kogel.

Volgens de politie ging het om een schampschot. Wie de kogel heeft afgevuurd en waar vandaan, is onbekend. De man kon na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis.

Illegale houseparty

De politie in Brabant die eerder zondagochtend te maken kreeg met de dodelijke familieruzie in Roosendaal, ontruimde zondagmiddag met behulp van de ME een illegale houseparty in Etten-Leur. Daar hielden honderden feestvierders uit binnen- en buitenland op een fabrieksterrein een feestje met behulp van geluidsapparatuur. De ontruiming verliep zonder geweld of arrestaties. De hulp van de ME werd overigens op meer plaatsen ingeroepen om opstootjes te verhelpen of te voorkomen dat vreugdevuren uit de hand liepen.

Op de Dam in Amsterdam was het alleen maar feest. 25.000 tot 30.000 Uitbundige feestgangers telden daar af naar het nieuwe jaar.

Zij aan zij dansten ze met champagne in de hand op muziek van dj's van Radio Veronica 2006 in. Op twee grote videoschermen vertelden Amsterdammers van verschillende nationaliteiten iets over de nieuwjaarstradities in hun land van herkomst.

Na afloop begon de reinigingsdienst meteen met achtergelaten troep op te halen. Om 14.00 uur zondagmiddag was er op de Dam en in de rest van de binnenstad altussen de 20 en 30 ton afval opgehaald.

Rotterdam

De jaarwisseling in de rest van de hoofdstad verliep volgens politie, brandweer en GGD rustig. In Rotterdam werden ongeveer honderd aanhoudingen verricht voor onder meer brandstichting, geweld, wapenbezit en bedreiging. Een Rotterdamse politiewoordvoerster sprak van "veel agressie".

Den Haag

De politie in Den Haag beleefde een "beheersbare oud- en nieuwviering" en telde ongeveer 150 aanhoudingen voor met name brandstichting, vernielingen en illegaal vuurwerk. De traditionele nieuwjaarsduik in Scheveningen, met 8200 waaghalzen, verliep voorbeeldig, er werden slechts vier pleisters uitgedeeld.

De Nederlanders die hun jaarwisseling voor de televisie doorbrachten, keken massaal naar de oudejaarsconference van Youp van 't Hek. Zijn voorstelling Het Zelfmoordcommando trok ruim 2,5 miljoen kijkers. De Oudejaarsloterij kwam op een tweede plaats met een kleine 2,3 miljoen kijkers. De Superprijs van 20 miljoen euro viel op twee halve loten in Noord-Holland.

Volendam

Volendam herdacht zondag de jaarwisseling van vijf jaar geleden, toen veertien jongeren omkwamen bij een brand in café De Hemel.

Ongeveer achthonderd nabestaanden en belangstellenden woonden de herdenkingsdienst in de Vincentiuskerk bij.