AMSTERDAM - Op de Dam in Amsterdam telden zaterdagavond 25.000 tot 30.000 uitbundige feestgangers af naar het nieuwe jaar. Zij aan zij dansten ze met champagne in de hand op muziek van dj's van Radio Veronica 2006 in. De jaarwisseling in de hoofdstad verliep volgens politie, brandweer en GGD rustig.

De sfeer van het feest op de Dam was volgens een politiewoordvoerder goed. De derde editie van het feest stond dit jaar in het teken van oud en nieuw-tradities van de multiculturele hoofdstad. Op twee grote videoschermen vertelden Amsterdammers van verschillende nationaliteiten iets over de nieuwjaarstradities in hun land van herkomst.

Ballonnen

Om klokslag twaalf uur ging een levensgrote ballon gevuld met 176 kleinere ballonnen, die ieder symbool staan voor een nationaliteit, de lucht in. Op dat moment vond ook een spetterende show plaats, met vuurspuwers, brandende ballonnen en vuurgevechten.

Amsterdam ontbrak tot drie jaar geleden nog in het rijtje van wereldsteden dat het nieuwe jaar spectaculair inluidt. Evenementenorganisatie IdtV vond dat daar verandering in moest komen en klopte bij de gemeente aan met de wens voor een feest midden in Amsterdam. Samen organiseerden ze de afgelopen jaren het evenement op de Dam. Vorig jaar trok het evenement 23.000 mensen.

Meldingen

Volgens de politiezegsman ging het er ook in de rest van de stad rustig aan toe. "We hadden wel veel meldingen, maar dat waren allemaal kleine dingen." Ook de brandweer moest regelmatig uitrukken voor brandjes. In totaal kwamen circa driehonderd meldingen binnen, wat volgens een woordvoerder normaal is voor een viering van Oud en Nieuw.

Molotov-cocktail

In kleuterschool De Mierenhof in Amsterdam-Noord werd een molotov-cocktail naar binnen gegooid. Dit leidde tot een kleine brand. Niemand raakte hierbij gewond. De brandweer moest er verder aan te pas komen bij een brand aan de Spelderholt in Noord, waarbij acht mensen klachten opliepen door het inademen van rook.

De GGD heeft in de nacht van zaterdag op zondag 157 mensen behandeld, ruim drie keer zoveel als in een normaal weekeinde. Volgens een zegsman waren 140 daarvan gerelateerd aan Oud en Nieuw, zoals problemen met vuurwerk, druggebruik en alcohol. Overigens hoefde niemand van de opvallend weinige vuurwerkslachtoffers in het ziekenhuis te blijven.

Europese steden

Ook in andere Europese hoofdsteden hebben honderdduizenden feestgangers het begin van het nieuwe jaar 2006 gevierd. In Parijs verzamelden zich volgens de politie ongeveer een half miljoen mensen op de Champs-Elysées, een stuk minder dan bij de vorige jaarwisseling. In de Franse hoofdstad waren er 4500 agenten op de been om de orde te bewaren.

In Berlijn stroomden bijna 1 miljoen feestgangers samen bij de Brandenburger Tor, het historische centrum van de Duitse hoofdstad. Het slechte weer, de temperatuur lag rond het vriespunt en het regende, leek de feestvierders niet te deren.

Voetbaljaar

Bij de grootste viering van Oud en Nieuw in Duitsland werd het startsein gegeven voor het 'voetbaljaar 2006'. Minister van Binnenlandse Zaken Wolfgang Schäuble heette in het hart van de stad vertegenwoordigers welkom van de ruim dertig landen die deelnemen aan het wereldkampioenschap in Duitsland, komende zomer.

Jonge spelertjes hielden grote ballonnen met de vlaggen van de WK-deelnemers omhoog. Rond middernacht beeldden 1600 vuurpijlen de logo's en kleuren van het WK uit.

Trafalgar Square

Een uurtje later dan op het Europese vasteland werd op de Britse eilanden het nieuwe jaar ingeluid. Vele duizenden mensen met champagne en vuurwerk kwamen samen op Trafalgar Square en bij het Britse parlement. Het sonore geluid van de Big Ben, de klok voor de toren van het parlementsgebouw, gaf aan dat 2006 ook in Groot-Brittannië was begonnen.

Olympische Spelen

Ook de viering in Londen stond enigszins in het teken van een groot sportevenement: de Olympische Spelen van 2012 die het Oudjaar in de wacht werden gesleept. Het reuzenrad van Londen, London Eye, het grootste ter wereld, werd opgelicht in de kleuren van de vijf Olympische ringen door siervuurwerk dat boven de Theems werd afgestoken.

Ondergrondse

Een staking in het ondergrondse van Londen leidde niet tot een grote vervoerschaos. Volgens de exploitant van de metro, Transport for London (TfL), waren ongeveer dertig van de 275 stations gesloten. Transportvakbond RMT, die de 24-uursstaking heeft uitgeroepen, zei dat er meer stations waren gesloten.

Het vervoer van duizenden feestvierders in de Britse hoofdstad bleef mogelijk door een beperkte dienstregeling. Dat was mogelijk omdat een deel van de werknemers van TfL gewoon was gaan werken. Bovendien zijn in de nacht van zaterdag op zondag extra bussen ingezet door TfL, dat ook het Londense busvervoer beheert.

Moskou

In Moskou stroomden enkele tienduizenden feestgangers samen op het Rode Plein voor het Kremlin. De autoriteiten hadden voor het eerst de consumptie van alcohol op het historische plein verboden. Ook was de politie massaal op de been uit angst voor aanslagen.

Ook in belangrijke Europese hoofdsteden als Madrid en Rome waren er grote straatfeesten.