Staking in Londense metro tijdens jaarwisseling

LONDEN - Een groot deel van de werknemers van de metro in Londen heeft zaterdag om twaalf uur 's middags het werk neergelegd voor een 24-uursstaking. De jaarwisseling in de Britse hoofdstad dreigt daardoor uit te lopen op een transportchaos.

De circa 4000 leden van de transportvakbond RMT (Royal Maritime Transport) willen met de werkonderbreking protesteren tegen een mogelijke inkrimping van het personeel en verandering van het aantal werkuren. Onderhandelingen tussen de bond en de exploitant van de ondergrondse, Transport for Londen (TfL), zijn stukgelopen.

Beperkte dienstregeling

TfL verwacht dat tijdens de staking in ieder geval een "beperkte dienstregeling" mogelijk blijft. De werknemers die niet bij RMT zijn aangesloten, zullen waarschijnlijk gewoon aan het werk gaan. TfL, dat ook het Londense busvervoer beheert, zal bovendien in de nacht van zaterdag op zondag extra bussen inzetten.

'Bedorven feestvreugde'

Op Trafalgar Square, in het hart van de Britse hoofdstad, verzamelen zich tijdens de jaarwisseling traditioneel honderdduizenden mensen. De Londense burgemeester Ken Livingstone heeft vrijdag zijn ongenoegen geuit over de komende staking. "Het leidt er alleen maar toe dat de feestvreugde wordt bedorven", aldus de burgervader.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie