Ontvoerd Duits gezin vrij in Jemen

SANAA - De Duitse oud-staatssecretaris van Buitenlandse Zaken, Jürgen Chrobog, zijn vrouw en drie zoons zijn zaterdag in Jemen vrijgelaten. Dat maakte een Jemenitische functionaris bekend. Het gezin werd drie dagen geleden ontvoerd in de provincie Shabwa door leden van de stam Al Abdullah. Zij eisten de vrijlating van vijf broers van de stamleider.

De Jemenitische minister van Defensie voerde onderhandelingen met de stam om de Duitsers vrij te krijgen. Zij kwamen in de avond aan in de havenstad Aden. Chrobog vertelde dat hij en zijn gezin goed behandeld zijn en dankte de stamleden daarvoor. "Ik houd van Jemen en ben er zeker van dat ik zal terugkeren", aldus de Duitser.

De familie was op uitnodiging van het Jemenitische ministerie van Buitenlandse Zaken op vakantie in het land. "De autoriteiten hebben de stam beloofd om de zaken die verband houden met hun eisen binnen een paar weken op te lossen", aldus een regeringsfunctionaris die nauw betrokken was bij de onderhandelingen.

Gewapende tribale groepen ontvoeren vaker buitenlandse toeristen om hun eisen kracht bij te zetten. Bijna altijd lopen deze incidenten na onderhandelingen geweldloos af. Vorige week werden nog twee Oostenrijkers gegijzeld en een maand eerder waren twee Zwitsers het slachtoffer van een ontvoering. De Al Abdullah waren niet eerder betrokken bij gijzelingen.

De 65-jarige Chrobog was van 1995 tot 2001 ambassadeur van Duitsland in de Verenigde Staten. Hij diende daarna als staatssecretaris in het kabinet van Gerhard Schröder. Chrobog staat bekend als een begenadigd crisismanager. Hij speelde een hoofdrol in de vrijlating van veertien toeristen onder wie negen Duitsers die in 2003 in de Sahara waren ontvoerd.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie