Sneeuw en ijzel treft vooral treinreizigers

UTRECHT - Het winterweer van vrijdagavond heeft vooral de treinreizigers getroffen. Enkele honderden gestrande reizigers hebben de nacht van vrijdag op zaterdag doorgebracht in geïmproviseerde opvang omdat de treinen niet meer reden. In de loop van de nacht waren de grootste problemen met het winterweer zo goed als voorbij. Het KNMI trok zaterdagochtend het weeralarm in omdat in een groot deel van het land de dooi was ingetreden.


Foto: Maurice Amoureus | Een ambulance die onderweg was naar een spoedmelding wordt op een kruispunt aangereden

Al het openbaar vervoer kon zaterdagochtend weer volgens de dienstregeling rijden. Alleen in de regio Den Haag-Leiden-Haarlem-Amsterdam waren enkele treinen uitgevallen. Ook het vliegverkeer op Schiphol kon weer gebruik maken van alle beschikbare start- en landingsbanen.

Gladheid

Het KNMI waarschuwt wel dat het verkeer zaterdag in het hele land rekening moet houden met gladheid als gevolg van de eerdere opvriezing van het wegdek. Vooral op wegen met Zeer Open Asfalt Beton (ZOAB) moeten weggebruikers bedacht zijn op gladheid. Het KNMI en de ANWB verwachten dat dit vooral geldt voor de noordoostelijke provincies. In het zuidwesten acht het weerinstituut de kans op gladheid een stuk kleiner, maar voorzichtigheid blijft noodzaak.

De sneeuwbuien die vrijdag vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken, zorgden vooral bij het openbaar vervoer voor overlast. Veel bussen gingen veel eerder naar de remise en trams reden niet of nauwelijks. Het treinverkeer raakte ernstig ontregeld: Amsterdam, Rotterdam en Breda waren 's avonds helemaal niet meer bereikbaar.


Foto: Ron Gessel | Wandelen door de sneeuw in Kortenhoef

Irritatie

Op het Centraal Station in Rotterdam ontstond enige irritatie over het uitvallen van de treinen. Afhankelijk van het beschikbare materiaal probeerde de NS zoveel mogelijk gestrande reizigers alsnog thuis te krijgen. Toch moesten enkele honderden gedupeerden overnachten in noodopvang. In Utrecht konden de reizigers terecht in de Jaarbeurs en in Rotterdam was opvang geregeld in een bioscoop.

Op Schiphol lag het vliegverkeer tijdelijk stil. De enige nog bruikbare baan moest worden schoongeveegd. De luchthaven kreeg toestemming om 's nachts gebruik te maken van de Aalsmeerbaan om passagiers weg te werken die door het winterweer waren gestrand.

Aanrijdingen

Op de wegen was het stil. Automobilisten gaven gehoor aan de oproep van Rijkswaterstaat om niet de weg op te gaan. Toch waren er veel aanrijdingen. De Verzekeraarshulpdienst telde er tot vrijdagavond laat in totaal 640.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie