Trein, bussen en trams vallen uit (video)

UTRECHT - De NS raadt mensen af vrijdagavond met de trein te reizen. Het bedrijf gaf het negatieve reisadvies naar aanleiding van de weersvoorspellingen. Het KNMI kwam eerder met een weeralarm. Sneeuwbuien trekken vrijdag van het zuidwesten naar het noordoosten van het land.

Bekijk video: Modem/ Breedband


Foto: P. van der Wilk | RET in Rotterdam staakt dienst

Daarbij staat volgens het weerinstituut een krachtige, langs de kust harde, zuidoostenwind die kan zorgen voor sneeuwjacht. In de loop van de avond gaat de sneeuw in het zuidwesten over in onderkoelde regen, wat tot ijzel leidt.

Rustig

Het is vrijdagavond rustig op de stations en in de treinen. Een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen kon echter niet zeggen of dat het gevolg is van het negatieve reisadvies dat sinds 16.00 uur geldt. Ten zuiden van de lijn Den Haag - Eindhoven signaleerde spoorbeheerder ProRail vrijdag aan het begin van de avond wel diverse storingen.

"Het is op deze vrijdag sowieso erg rustig in de treinen. Het is daarom moeilijk inschatten of het reisadvies werkt. Naar omstandigheden gaat het redelijk. Hele grote problemen heeft het weer nog niet opgeleverd", verklaarde de zegsman van NS.

Rotterdam

Op het Centraal Station in Rotterdam zijn er daarentegen vrijdagavond ongeveer duizend reizigers gestrand. De samenwerkende hulpdiensten hebben een crisisteam geformeerd en hopen de mensen in het komende uur een oplossing te kunnen bieden, meldden woordvoerders van brandweer en politie.

Het gaat vooral om mensen die nog op pad wilden. Omdat naast het treinverkeer ook de trams en bussen zijn uitgevallen, kunnen de gedupeerden geen kant op en ontstaan irritaties, aldus de politiewoordvoerder.

Nachtopvang

De NS heeft diverse gemeenten gevraagd om nachtopvang in te richten voor het geval niet alle treinreizigers vrijdagavond hun eindbestemming kunnen bereiken. Het gaat volgens een woordvoerder onder meer om Amsterdam, Rotterdam, Breda, Haarlem en Zwolle. De woordvoerder benadrukte dat het de eerste inzet is om iedereen nog thuis te krijgen en dat opvang de laatste optie is.

Ontregeld

Incidenteel rijden er weer treinen van en naar de steden die eerder onbereikbaar waren geworden (Breda, Rotterdam en Amsterdam). "Door de weersomstandigheden is de treindienst in het hele land ernstig ontregeld. Hierdoor rijden er slechts zeer beperkt treinen. Deze situatie blijft de rest van de avond ongewijzigd", liet spoorbeheerder ProRail weten.

Speciale aandacht heeft de NS voor Heerenveen, waar vrijdagavond schaatswedstrijden zijn verreden en een voetbalwedstrijd (SC Heerenveen - Ajax) is gespeeld. Ook die gemeente is gevraagd maatregelen te treffen.

Uitval

Van en naar Amsterdam en Rotterdam rijden sinds vrijdagavond 19.30 uur helemaal geen treinen meer. Wissels zijn door sneeuwval niet meer te bedienen, meldde een woordvoerder van spoorbeheerder ProRail.

"Het komt er verder op neer dat al het andere treinverkeer ten westen van de lijn Amersfoort-Eindhoven ernstig ontregeld is", voegde de zegsman aan de informatie toe. Even later werden ook de treinen van een naar Breda uit de dienstregeling gehaald.

Stoptreinen

De NS wil later vrijdagavond alleen maar stoptreinen laten rijden in het land, voor zover dat mogelijk is tenminste. Het streven is de treinen die her en der zijn komen stil te staan, daar weg te krijgen, waarna alleen nog stoptreinen rijden. "Of het lukt is de vraag, maar het is een streven", aldus een woordvoerder van de NS.

Schiphol

Schiphol heeft van het ministerie van Verkeer en Waterstaat toestemming gekregen om na 23.00 uur gebruik te maken van de Aalsmeerbaan om passagiers weg te werken die door het winterweer zijn gestrand. Dit meldde een woordvoerster van de luchthaven vrijdagavond.

Met de Aalsmeerbaan beschikt Schiphol weer over twee banen: een voor vertrekkende en een voor aankomende vliegtuigen. Nog niet bekend is hoeveel vluchten precies van de bewuste baan vertrekken, die daar gezien de weersomstandigheden het meest voor geschikt is.

Het gaat volgens de woordvoerster mogelijk om enkele tientallen vluchten. Behalve van sneeuw ondervindt Schiphol ook last van ijzel. Vliegtuigen moeten voor vertrek worden ontdaan van een laagje van de ijsregen.

Passagiers wordt geadviseerd om teletekst en de internetsite Schiphol.nl voor actuele vluchtinformatie te raadplegen.

In de loop van vrijdagmiddag moest de luchthaven al terug naar twee banen. In normale omstandigheden zouden drie start- en landingsbanen zijn gebruikt.

Stilgelegd

Het Haagse vervoerbedrijf HTM heeft rond half zes het tramverkeer in de Haagse regio stilgelegd wegens de sneeuw. Een half uur later reden ook de bussen niet meer. Dit meldde een woordvoerster van het vervoerbedrijf. Vervoerbedrijf Connexxion heeft alle bussen in Zuidwest-Nederland van de weg gehaald.

Onverantwoord

Vervoerbedrijf Connexxion haalde in de loop van de avond eveneens een groot aantal bussen van de weg. Tegen 22.00 uur was de dienstregeling bijna overal gestaakt. Daardoor reden in onder meer Zeeland, Zuid-Holland, Noord-Holland, Flevoland, grote delen van Overijssel en Drenthe geen bussen. Alleen de sneltram in Utrecht en de bussen in Zeist-Utrecht-Nieuwegein en in Twente reden nog hun diensten. "Het is onverantwoord om nog langer door te rijden vanwege de gladheid en sneeuwoverlast", aldus Connexxion.

De sneeuw, naar verwachting gevolgd door ijzel, trekt van het zuidwesten naar het noordoosten over het land. In Den Haag lopen door de sneeuw de wissels van de trams vol. Ook is er weinig zicht. Een tram liep met een wiel uit het spoor bij het Centraal Station.

Het Amsterdamse vervoersbedrijf GVB reed vroeg in avond nog volgens de normale dienstregeling. In Rotterdam werden volgens vervoersbedrijf RET slechts enkele trams uit de dienstregeling gehaald.

Stadsvervoer Nederland, dat in het oosten van de provincie Utrecht rijdt, heeft wegens de sneeuw zijn bussen naar de remise teruggeroepen. Dat meldde een woordvoerder van het bedrijf.

Tip de redactie