DE BILT/HILVERSUM - De ijzel die sinds vrijdagavond vanuit het zuidwesten over Nederland trekt, had rond 21.30 uur de lijn Amsterdam-Nijmegen bereikt. Dat meldde een woordvoerder van het KNMI. Door de ijzel is het op grote schaal glad.

Bekijk video: Modem/ Breedband


De stuifsneeuw, die bij temperaturen onder nul in kieren en gaten doordringt, leidt tot grote overlast voor het verkeer

De sneeuwzone die aan de ijzel voorafgaat, is inmiddels ook in het noordoosten van het land aangekomen. Het KNMI kwam eerder met een weeralarm. De sneeuw die over het land trekt, gaat volgens het weerinstituut gepaard met een krachtige, langs de kust harde, zuidoostenwind, die plaatselijk kan zorgen voor sneeuwjacht. "Maar het probleem van de ijzel kijgt nu de overhand", aldus een woordvoerder van het KNMI.

Dooi

De voorste begrenzing van de zone met ijzel wordt halverwege de nacht in het noordoosten verwacht. De ijzel trekt evenals de sneeuw van het zuidwesten naar het noordoosten van het land. Dat geldt ook voor de daarop volgende dooi. Bij zonsopkomst zal het vooral in het noordoosten nog glad zijn, in het westen heeft de dooi dan al ingezet.

De sneeuw trekt van het zuidwesten naar het noordoosten van het land. Naar verwachting is om 22.00 uur ook Groningen aan de beurt. Sneeuwbuien die vanuit het zuidwesten naar het noordoosten over Nederland trokken, hebben tot overlast geleid. Toch lieten de meeste mensen zich niet verrassen door het extreme weer.

Slippartijen

Met minder verkeer op de weg was het bij de Verzekeraarshulpdienst (VHD) vrijdagavond toch "erg druk". De alarmcentrale telde tot 23.00 uur 640 slippartijen en ongevallen, bijna twee keer meer dan normaal. De meldingen kwamen uit het hele land, verklaarde een woordvoerder.

Op een normale vrijdag krijgt de Verzekeraarshulpdienst ongeveer 350 meldingen. Ook bij de VHD bestaat wel de indruk dat veel mensen zich de waarschuwingen hebben aangetrokken. Hoewel ijzel oprukt, lijkt het ergste toch achter de rug. De meeste mensen zijn op hun bestemming, is het vermoeden. "We hopen dat ze daar blijven en naar de berichten blijven luisteren."

Het KNMI kwam eerder met een weeralarm. De sneeuw kan volgens het weerinstituut gepaard gaan met een krachtige, langs de kust harde, zuidoostenwind die kan zorgen voor sneeuwjacht.

Ijzel

Bovendien gaat in de loop van de avond (vanaf circa 19.00 uur) de sneeuw in het zuidwesten over in onderkoelde regen, wat tot ijzel leidt. Ook de zone met ijzel trekt in noordoostelijke richting. De begrenzing ligt rond middernacht op de lijn Den-Helder-Maastricht en doet om ongeveer 3.00 uur Groningen aan, verwacht het KNMI. Bij zonsopkomst zal het vooral in het noordoosten nog glad zijn, in het westen heeft de dooi dan al ingezet.


Foto: Denise Hermsen | Kamerik, uitzicht vanuit de woonkamer

Volgens een woordvoerder van het KNMI is er in elk geval in Zeeland al sprake geweest van sneeuwjacht. Daarvan is sprake bij een krachtige tot harde wind, windkracht 6 of 7, met minder dan 200 meter zicht. De stuifsneeuw, die bij temperaturen onder nul in kieren en gaten doordringt, leidt tot grote overlast voor het verkeer. Sneeuwval of driftsneeuw bij windkracht 8 of meer wordt een sneeuwstorm genoemd, zoals de blizzards in Canada en de Verenigde Staten, maar zover komt het niet.

Winterse weer

Rijkswaterstaat adviseert automobilisten vrijdag niet de weg op te gaan in verband met het winterse weer. Vooral de ijzel die vrijdagavond over Nederland komt, zal tot gladde wegen leiden. "Automobilisten die toch de weg gaan, doen er verstandig aan hun snelheid te verlagen en voordat zij op pad gaan, zich te informeren over de actuele situatie op de weg", meldde Rijkswaterstaat vrijdag.


Foto: Milou | Meisjes in de sneeuw in IJlst

In geval van extreme ijzel brengt Rijkswaterstaat de snelheid omlaag via de borden boven en langs de weg. Daarnaast blijft Rijkswaterstaat zout strooien om de gladheid zoveel mogelijk te voorkomen en worden verkeersinspecteurs ingezet om bij ongevallen de verkeershinder en stremmingen op te lossen.

Weinig gevolgen

De ANWB verwacht dat de ijzel die vanaf vrijdagavond over delen van Nederland trekt, weinig gevolgen zal hebben voor het verkeer. De dienst houdt extra wegenwachters achter de hand in het geval van problemen maar denkt dat deze niet zullen worden ingezet.

De ijzel trekt vrijdagavond vanuit het zuidwesten over delen van het land. Het KNMI verwacht dat de grens van ijzel rond middernacht op de lijn Den Helder-Nijmegen ligt.


Foto: Rianne van Buuren | Rode lucht en sneeuw in Delfgauw

Oud en nieuw

De ANWB voorziet geen grote problemen omdat veel mensen tussen kerst en oud en nieuw vrij zijn en daardoor de weg niet op hoeven. "Wat verkeersdrukte betreft is vrijdag vergelijkbaar met een zondag", aldus een woordvoerder. "Bovendien zijn de meeste mensen die wel de weg op gaan al thuis tegen de tijd dat de ijzel in de avond intreedt."