Raadkamer laat twaalf Hells Angels vrij (video)

AMSTERDAM - De raadkamer van de rechtbank in Amsterdam heeft besloten nog eens twaalf Hells Angels uit voorarrest vrij te laten. Een woordvoerster van de rechtbank liet dit donderdag weten. Volgens het Openbaar Ministerie (OM) zitten er nu nog zes van de aanvankelijk 45 gearresteerde leden van de motorclub in voorarrest.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Justitie vermoedt dat deze verdachte Hells Angels lid of bestuurder zijn of zijn geweest van een criminele organisatie. Daarnaast wordt een aantal van hen beschuldigd van diverse misdrijven, waaronder afpersing, mishandeling, bedreiging en handel in drugs.

De politie arresteerde op 17 oktober tijdens een massale landelijke actie in totaal 45 verdachten. Onder hen waren ook de voormalig president van het Amsterdamse chapter Big Willem van B. en zijn opvolger Daniël U. Ook zij zijn nu vrijgelaten.

Volgens de raadkamer heeft de officier van justitie onvoldoende aannemelijk gemaakt waarom de voorlopige hechtenis van elf van de twaalf Hells Angels nog noodzakelijk is voor een goed verloop van het onderzoek. Ook vindt de rechtbank dat er voor hen geen andere gronden zijn om ze in voorarrest te houden. Van de twaalfde Hells Angel is de voorlopige hechtenis slechts geschorst, niet opgeheven.

Niet verbaasd

Het OM zegt verbaasd te zijn over de vrijlating van de twaalf Angels. "We gaan kijken of we deze beslissing kunnen aanvechten", licht de woordvoerster toe. "Uiteraard blijven ze allemaal verdachte en gaat het onderzoek tegen ze gewoon door." Het verkrijgen van een getuigenverklaring tegen Hells Angels lijkt opnieuw problematisch voor justitie. Mensen zijn bang voor represailles. Het OM heeft eerder een publieke oproep gedaan aan potentiële getuigen zich te melden.

Van angst onder getuigen bleek eveneens tijdens de zaak tegen de Nomads, de inmiddels opgeheven afdeling van de Hells Angels in Limburg. Een aantal van hen is vervolgd wegens het doodschieten van drie clubgenoten. Justitie beschikte in die zaak over 'kroongetuige' Angelo D. Hij heeft ook verklaringen afgelegd die vermoedelijk bruikbaar zijn in deze nieuwe, landelijke zaak tegen de Hells Angels.

Getuige

De rechter-commissaris gaf begin deze maand nog een getuige die het OM in de zaak tegen de Hells Angels wil inzetten, de status van 'bedreigde getuige'. Maar die status moet, zo blijkt donderdag, opnieuw worden aangevraagd. Dat komt omdat bij de vorige procedure niet alle formaliteiten goed in acht zijn genomen. Als dit in tweede instantie alsnog lukt, zal de getuige anoniem blijven en bescherming van justitie krijgen.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie