Vier arrestaties in omvangrijke witwaszaak

AMSTERDAM - De politie van Amsterdam heeft vier mannen aangehouden op verdenking van witwaspraktijken, zwendel met arbeidscontracten en betrokkenheid bij drugshandel. Het gaat om twee mannen van 32 en 45 jaar uit Amsterdam en twee mannen van 26 en 33 jaar uit Andijk, aldus de politie donderdag. De Amsterdammers en Andijkers werden half december al ingerekend. In oktober arresteerde de politie ook twee verdachten in deze zaak.

Twee van de nu aangehouden mannen worden met name verdacht van grootschalige oplichting en witwaspraktijken. Zij hadden een fictieve arbeidsovereenkomst met een uitzendbureau in Amsterdam en wisten zo maandelijks duizenden euro's naar hun bankrekening te sluizen, zonder hiervoor ooit een spat arbeid te verrichten.

De politie nam bij de mannen vijf exclusieve auto's en een groot bedrag aan geld en sieraden in beslag. Ook werd beslag gelegd op banktegoeden. De eerdere arrestaties leverden al 400.000 euro, ongeveer 70.000 nep-xtcpillen op en apparatuur voor het vervaardigen van harddrugs op.

Salaris

Een man uit Zaandam die in oktober werd aangehouden, bleek een fictief arbeidsverband te zijn aangegaan met een uitzendbureau. Dit bracht het Bureau Financieel Economische Recherche op het spoor van twee anderen die zich op dezelfde manier verrijkten. Maandelijks gaf een contactpersoon een riant bedrag aan het uitzendbureau die dat geld, na inhouding van commissie, op de bankrekeningen van de mannen stortte onder de omschrijving 'salaris'.

Vooral grote criminelen gebruiken fictieve arbeidscontracten om criminele gelden wit te wassen. Met deze 'legale inkomsten' kunnen zij vervolgens leningen afsluiten en luxe goederen aanschaffen. De Amsterdamse recherche sluit niet uit meer aanhoudingen te verrichten.

Tip de redactie