Twaalf jaar cel voor moord op Vlaams raadslid

DEN HAAG - Het gerechtshof in Den Haag heeft donderdag de 28-jarige Rotterdammer I.T. veroordeeld tot twaalf jaar celstraf voor de roofmoord in november 2004 op het Belgische raadslid Tony de Preeuw. Het hof merkte de Rotterdammer aan als medepleger van de moord.

De rechtbank in Den Haag sprak de man eerder dit jaar vrij van de moord. Hij werd toen alleen veroordeeld voor ontvoering en beroving van het slachtoffer. Daarvoor kreeg hij acht jaar gevangenisstraf opgelegd. Maar het Openbaar Ministerie (OM) ging tegen dat vonnis in hoger beroep. Het stoffelijke overschot van de 61-jarige christendemocraat De Preeuw werd op 8 november op het strand van Katwijk gevonden. Hij bleek te zijn vermoord door een 24-jarige Duitser. De Rotterdammer was een kennis van deze Duitser, die in zijn eigen land berecht wordt voor de moord.

Gruwelijk

De dag voor de gruwelijke vondst ontvoerden de mannen het slachtoffer in zijn woonplaats Turnhout. Nadat ze zijn creditcard, contant geld en mobiele telefoon hadden afgenomen, zouden ze hebben besloten dat ze 'van hem af wilden'. Op het strand in Katwijk lieten ze hem de zee in zwemmen. Omdat het slachtoffer telkens terugkwam, maakte de Duitser hem af. Hij sneed de keel van het slachtoffer door en duwde zijn hoofd onder water.

Wachten

De Rotterdammer was op dat moment al niet meer ter plaatse. Hij was weggelopen en zat in de auto op zijn kompaan te wachten. Volgens het OM was het voor de man zonneklaar dat het slachtoffer zou worden vermoord. Door desondanks niet in te grijpen, zou hij zich medeschuldig hebben gemaakt aan de moord.

Tegen de Rotterdammer had het OM achttien jaar celstraf geƫist. Het hof vond met het OM dat het handelen van verdachte met betrekking tot de moord als 'medeplegen moord' kon worden aangemerkt, maar hield er in de strafmaat rekening mee dat T.'s aandeel zo passief was.

Dagelijkse nieuwsbrief

Dagelijkse nieuwsbrief
Elke ochtend rond 6.00 uur weten wat het nieuws wordt?

NUwerk

Tip de redactie