DE BILT - Het KNMI verwacht vrijdag en zaterdag grote overlast door sneeuw en ijzel. "Een brede zone met sneeuw en ijzel trekt vanaf vrijdagmiddag tot zaterdagochtend van zuidwest naar noordoost over het land", meldde het weerinstituut donderdag. Volgens het KNMI staat daarbij een krachtige, langs de kust harde, zuidoostenwind die voor sneeuwjacht kan zorgen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De verwachting is dat de sneeuw vrijdag aan het begin van de middag Zeeland bereikt en halverwege de avond in het noordoosten aankomt. Aan het begin van de avond gaat de sneeuw in het zuidwesten in onderkoelde regen over, wat tot ijzel leidt. De zone met ijzel zal rond middernacht over de zuidwestelijke helft van het land liggen.

Weeralarm

De kans op een zogeheten weeralarm voor vrijdag en zaterdag is 90 procent. Het KNMI geeft zo'n speciale en ernstige waarschuwing bij extreme weersomstandigheden die gevaar of overlast opleveren voor de hele samenleving.

Rijkswaterstaat waarschuwde donderdag voor mogelijke gladheid op de Nederlandse wegen. Vooral de ijzel kan voor verkeersproblemen zorgen. IJzel is lastiger te bestrijden met zout waardoor er een grotere kans op gladheid blijft bestaan. Daarnaast is ijzel nagenoeg onzichtbaar.

IJzel

Bij extreme ijzel verlaagt Rijkswaterstaat de maximumsnelheid op de snelwegen via de borden boven de weg. Verder adviseert de dienst het publiek de weersvoorspelling en verkeersinformatie goed in de gaten te houden. Weggebruikers dienen rekening te houden met een langere reistijd.

Enkele uren voordat het echt koud wordt, zet Rijkswaterstaat preventief strooiwagens in op de rijkswegen. Het 'droge' zout wordt vermengd met een zoutoplossing zodat het zich beter over het asfalt verspreidt en ook langer blijft liggen. Rijkswaterstaat heeft in de afgelopen periode al veelvuldig gestrooid.

Treinverkeer

Ook het treinverkeer zal hinder ondervinden van het weer. Spoorbeheerder ProRail meldde dat de NS vrijdag vanaf 14.00 uur de treindienst aanpast op de trajecten Utrecht-Gouda-Rotterdam/Den Haag en Amersfoort-Amsterdam Centraal. Wegens de te verwachten sneeuw worden op die trajecten geen treinen gecombineerd en gesplitst, waardoor er voor reizigers vertraging kan ontstaan.

België

Het grootste deel van de Belgische kust is sinds donderdagmiddag bedekt door een ongewoon dik sneeuwtapijt. In sommige kustgemeenten ligt een laag van meer dan vijftien centimeter sneeuw. Sneeuw aan de Belgische kust is uiterst ongewoon. Toeristen gebruiken de duinen nu zelfs als terrein voor snowboarding en sleeritten.

Vertraging

In verband met hevige sneeuwval zijn ook enkele grenswegen tussen Noord-Frankrijk en de provincie West-Vlaanderen afgesloten voor vrachtverkeer. Verder zijn als gevolg van het slechte weer al enkele vluchten vanaf luchthaven Zaventem bij Brussel geschrapt. Intercontinentale vluchten vanuit Brussel hebben verder uren vertraging opgelopen. De luchthaven van Charleroi is al vanaf donderdagochtend gesloten wegens zware mist.