DEN HAAG - Het is de politie in Den Haag nog niet duidelijk wat woensdag een explosie in een vreugdevuur veroorzaakte. Dat zei een politiewoordvoerder donderdag. Twee agenten, die omstanders bij het illegale vuur aanhielden, raakten gewond door de ontploffing.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Inmiddels heeft de politie vijf personen aangehouden die bij het aanleggen van het vuur in de Burgemeester Jansenstraat betrokken zouden zijn geweest. Ze verwacht de komende dagen meer mensen te arresteren, meldde de woordvoerder.

In totaal trof de politie ongeveer vijftien personen rond het vuur aan. Toen de agenten personen gingen aanhouden, ontplofte er iets in de vlammen. De twee gewonde agenten konden na behandeling in het ziekenhuis naar huis.

Jaarwisseling

Den Haag houdt er sinds een aantal jaren een streng beleid voor vreugdevuren op na. Deze jaarwisseling gedoogt de gemeente op tien plaatsen in de stad dergelijke vuren, onder meer op het Scheveningse strand. De brandstapels mogen pas op 31 december worden opgebouwd en er mogen geen zeer sterk brandbare dingen als autobanden op. Ook pallets zijn taboe, want die branden heftig en kunnen vliegvuur veroorzaken.

De gemeente heeft op plaatsen waar het voorgaande jaren met oud en nieuw onrustig was, alcoholverboden ingesteld. Sinds begin december controleert de politie of mensen geen brandbare spullen voor de vreugdevuren hebben opgeslagen. "Pas tegen het einde van de maand vinden we elke dag wel iets", zegt de zegsman. "Dan gaan mensen ermee slepen en wordt het beter zichtbaar." De politie hoopt dat de jaarwisseling feestelijk wordt, maar is "nadrukkelijk aanwezig" in de stad.