Vijf Duitsers ontvoerd in Jemen (video)

BERLIJN/SANAA - In het oosten van Jemen is woensdag een vijfkoppig Duits gezin ontvoerd. Ook de Jemenitische chauffeur van het gezin is door de ontvoerders meegenomen. Volgens de Duitse televisiezender ARD melden betrouwbare bronnen in Jemen en Berlijn dat de vader van het ontvoerde gezin de voormalige onderminister van Buitenlandse Zaken Jürgen Chrobog (65) is.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Een woordvoerder van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de ontvoering bevestigd, maar hij wilde geen bijzonderheden over de gijzelaars geven. In Jemen worden vaker toeristen ontvoerd door lokale stammen.

Het Jemenitische ministerie van Binnenlandse Zaken meldde woensdag dat de politie weet waar de ontvoerders en hun gijzelaars zich bevinden. Veiligheidstroepen hebben het gebied inmiddels afgegrendeld. Een man die zei namens de ontvoerders van het gezin te spreken, zei dat de vijf in veiligheid zijn en dat hun leven niet in gevaar is. "Zij zijn de gasten van onze stam", zei hij tegen het Britse persbureau Reuters. "Wij moeten dit wel doen om de aandacht van de regering voor onze zaak te vragen", zei hij.

Vrijlating

De ontvoerders eisen volgens hem vrijlating van vijf stamleden die in de gevangenis zitten wegens strafbare feiten, waaronder moord. Het Duitse gezin vierde sinds 24 december vakantie in het land.

De vijf maakten deel uit van een reisgroep die in een aantal auto's reed, maar hun wagen raakte achter op het konvooi. Volgens een Jeminitische regeringsfunctionaris verdwenen het gezin en de chauffeur toen zij vanuit de havenstad Aden een trip maakten in de provincie Shabwa.

Ongedeerd

Het is al de vierde ontvoering van westerlingen in Jemen dit jaar. Vorige week gijzelden stamleiders twee Oostenrijkers en een maand eerder twee Zwitserse toeristen om druk uit te oefenen op de regering om familieleden vrij te laten. In augustus waren drie Spanjaarden korte tijd gekidnapt. Alle gijzelaars kwamen ongedeerd vrij.

Ontvoerden komen vrijwel altijd weer vrij. In december 1998 kwamen drie Britten en een Australiër om het leven toen veiligheidstroepen de schuilplaats bestormden waar zij door hun ontvoerders werden vastgehouden.

Tip de redactie