Veel falen en tekortkomingen bij actie Beslan (video)

MOSKOU - Een Russische parlementaire onderzoekscommissie heeft woensdag ongekend felle kritiek geuit op het functioneren van de overheid ten tijde van de gijzeling van schoolkinderen in Beslan. In de afhandeling van de crisis was er sprake van veel "falen" en vele "tekortkomingen", verklaarde onderzoeksvoorzitter Alexander Torsjin woensdag bij de presentatie van de eerste resultaten.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De lokale autoriteiten hebben blijk gegeven van nalatigheid en zorgeloosheid bij hun pogingen terrorisme te voorkomen, zei Torsjin tegen parlementsleden.

De gijzelingsactie van schoolkinderen die Tsjetsjeense rebellen in september vorig jaar in de Noord-Ossetische plaats uitvoerden, liep na ingrijpen van speciale troepen uit op een bloedbad, waarbij 331 doden vielen.

Nalatigheid

Het drama had volgens de onderzoekers kunnen worden voorkomen, indien de veiligheidsdiensten en andere verantwoordelijken opdrachten tot verscherpte waakzaamheid en bewaking hadden opgevolgd. Het is de nalatigheid van de lokale autoriteiten geweest die de terroristen in staat stelden hun gijzeling te plannen en uit te voeren.

Voorts beklemtoonde Torsjin dat al vanaf de morgen van 1 september 2004, enkele uren nadat de terroristen de school waren binnengevallen, bekend was om hoeveel gijzelaars het ging: het waren er meer dan duizend. Niettemin bleven de autoriteiten beweren dat er 354 mensen gegijzeld werden.

Tip de redactie