PARIJS/ROME - Hevige sneeuwval, winterse stormen, gladheid en extreme kou hebben in grote delen van Europa gezorgd voor een verkeerschaos en overlast. De Franse politie meldde ook een dode. Een man, zonder vaste woon- of verblijfplaats, werd levenloos gevonden in zijn auto in Lyon. Hij bleek te zijn doodgevroren.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Verscheidene meteorologische diensten hebben ervoor gewaarschuwd dat onder meer in Duitsland en Groot-Brittannië de problemen de komende dagen alleen nog maar groter kunnen worden. Britse verkeersdeelnemers in onder meer Kent, East Anglia en East Sussex zijn gevraagd niet de weg op te gaan als dat niet nodig is, aldus de Britse omroep BBC.

Gestrand

Meer dan 5000 automobilisten zijn dinsdag en woensdag in Frankrijk gestrand door hevige sneeuwval. Velen moesten in het noordoosten van het land noodgedwongen de nacht doorbrengen in hun voertuig. Lokale brandweerkorpsen voorzagen de mensen van eten en drinken. Gemeenten stelden sporthallen open om reizigers op te kunnen vangen, berichtten Franse media.

Ook in het westen veroorzaakte sneeuw overlast. In Normandië kwamen honderden auto's en vrachtauto's vast te zitten. De snelweg A84 in die regio moest in beide richtingen afgesloten worden. Trucks die dwars over de snelwegen kwamen te staan, hinderden het sneeuwruimen.

Raak

In het noorden van Italië was het door sneeuwval ook raak. In delen van Lombardije en de Ligurische kust viel woensdagmorgen tussen 10 en 30 centimeter sneeuw. De steden Milaan en Genua zijn bedekt met een witte deken. Diverse snelwegen moesten voor verscheidene uren worden afgesloten, waaronder die tussen Ventimiglia en de Franse grens.

Op veel grote snelwegen in Midden-Europa deden zich woensdag ongevallen voor door het winterse weer, onder meer in Oostenrijk en Tsjechië. In dat laatste land werd de weg tussen Praag en Brno in de ochtend afgesloten na een groot ongeval. In Oostenrijk zijn veel Alpenwegen alleen nog met sneeuwkettingen te berijden. Enkele passen zijn afgesloten. Ook in Zwitserland gelden restricties op het wegennet. In het gehele Alpengebied geldt een verhoogd gevaar op lawines.

Zwitserland

In Zwitserland werden temperaturen gemeten tot minus 23 graden Celsius. In de Italiaanse Alpen liep het kwik nog verder terug tot minus 30, aldus de RAI. Uit de Oost-Turkse bergregio's kwamen berichten over temperaturen nog onder de minus 30 graden. Meer dan duizenden mensen zijn daar door hevige sneeuwval nog van de buitenwereld afgesloten.