Ruim 2600 slachtoffers spreken in de rechtszaal

HILVERSUM - Ruim 2600 mensen hebben het afgelopen jaar als slachtoffer in een rechtszaak schriftelijk verklaard wat de gevolgen waren. Een onbekend aantal van hen maakte daadwerkelijk gebruik van spreekrecht en legde een mondelinge verklaring af.

Dat heeft de directeur van Slachtofferhulp Nederland, drs. J. Smit, woensdag gezegd voor Radio I. Het spreekrecht is per 1 januari in de Nederlandse rechtspraak ingevoerd.

Volgens Smit werd meer gebruik gemaakt van het spreekrecht dan verwacht. "We hadden gerekend op 2200. In totaal hebben 2650 gebruik gemaakt van het recht om een schriftelijke verklaring af te leggen. Ik weet niet hoeveel van hen in een rechtszaal hebben gesproken", zegt hij. Voor volgend jaar verwacht hij een groei naar 3000 verklaringen.

Het spreekrecht is bedoeld voor slachtoffers boven de twaalf jaar. Slachtofferhulp pleit verder voor het uitbreiden van het recht naar (ouders van) slachtoffers onder de twaalf. Nu mogen nabestaanden alleen iets zeggen over de gevolgen als een kind is omgekomen.

Tip de redactie