Hulpmedicijnen tsunami moeten worden vernietigd

LONDEN - Een grote hoeveelheid medicijnen die na de tsunami eind vorig jaar naar Indonesië was gestuurd, moet worden vernietigd. In de helft van de gevallen bleek de houdbaarheidsdatum te zijn verlopen. Daarnaast bleken etiketten onleesbaar, waardoor de geneesmiddelen onbruikbaar waren.

Dat meldde de Britse zakenkrant Financial Times dinsdag. De krant baseert zich op onderzoek van de in Frankrijk gevestigde organisatie Pharmaciens sans Frontières (Apothekers zonder Grenzen). Het gaat om 4000 ton geneesmiddelen die naar Atjeh waren gestuurd, een van de zwaarst getroffen gebieden.

Traag en inefficiënt

Volgens het onderzoek kwamen sommige medicijnen niet voor op de lijst van goedgekeurde geneesmiddelen in Indonesië. De vernietiging ervan kost ongeveer 11,5 miljoen euro. De kwestie kan opnieuw voeding geven aan kritiek op de hulpoperaties, die soms traag en inefficiënt verlopen door allerlei bureaucratische rompslomp in de getroffen landen zelf.

'Ramp, na de ramp'

Hans Hogerzeil, directeur medicijnenbeleid van de Wereldgezondheidsorganisatie, spreekt over een "ramp, na de ramp", omdat het nu miljoenen euro's gaat kosten om de overtollige medicijnen te vernietigen. Hij zei dinsdag in het tv-programma NOVA, dat medicijnenhulp "geen werk is voor amateurs". De grote hulporganisaties houden zich volgens hem goed aan richtlijnen en sturen medicijnen waar de getroffen bevolking daadwerkelijk baat bij heeft. "Zij weten precies wat ze moeten doen," aldus Hogerzeil.

Kleinere organisaties

Het probleem zit volgens hem bij de kleinere organisaties, die medicijnen sturen waar de medici ter plaatse niet mee uit de voeten kunnen, bijvoorbeeld omdat er niet in het Engels staat aangegeven om wat voor middel het gaat. Het zou Hogerzeil niet verbazen als straks in het door een aardbeving getroffen Pakistan zich dezelfde problemen gaan voordoen.

Tip de redactie