WARSCHAU - De nieuwe Poolse regering houdt nog tot eind 2006 militairen in Irak gelegerd. Dat heeft premier Kazimierz Marcinkiewicz dinsdag bekendgemaakt. Het vorige kabinet had nog besloten de militairen begin 2006 terug naar huis te halen.

Polen, een van de trouwste bondgenoten van de Verenigde Staten in Europa, heeft ongeveer 1500 militairen in het onrustige Arabische land.

Op verzoek

Marcinkiewicz zei op een persconferentie dat zijn regeringsploeg terugkomt op het besluit van het vorige kabinet, omdat de Iraakse autoriteiten nadrukkelijk hebben aangedrongen op voortzetting van de Poolse missie. Verder speelt voor Polen een rol dat de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties het mandaat voor een internationale troepenmacht in Irak onlangs met een jaar heeft verlengd tot december 2006.

Oekraïne heeft dinsdag de terugtocht uit Irak voltooid. Oekraïne besloot in maart de militairen uit Irak terug te halen, nadat bij een aanslag acht Oekraïense soldaten waren gedood. In totaal verloor het land sinds augustus 2003 achttien militairen in Irak.

Oekraïne had ongeveer 1600 militairen in het Arabische land.