ROTTERDAM - De honderden winkels in Rotterdam die zaterdagmiddag werden overspoeld door het kokendhete water dat de stadsverwarming lekte, hebben gezamenlijk een schade geleden die in de miljoenen euro's loopt. "De schadepost is gigantisch", zei secretaris detailhandel K. Verhoeven van MKB Nederland dinsdag.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De kapotte leiding lekte vermoedelijk 2,5 miljoen liter kokendheet water. Een woordvoerder van energieleverancier Eneco zei dinsdag dat zoveel water 'kwijt' is. Eneco heeft dinsdag nog niet de oorzaak van het lek achterhaald.

Maatregelen

De onderneming zoekt een gespecialiseerd bureau dat de lekkage kan onderzoeken. Eneco verwacht dat er pas over enkele weken duidelijkheid is over de oorzaak. In de tussentijd is het gat waar de leiding knapte aan de Korte Hoogstraat gedicht met zand, binnenkort volgen ook met nieuwe tegels. Op basis van de uitkomst van het rapport van het onderzoeksbureau zal Eneco mogelijk maatregelen nemen.

In elk geval twijfelt Eneco niet aan het eigen onderhoud. Het bedrijf laat daarom ook geen extra controles uitvoeren. Medewerkers hebben dinsdag de reguliere werkzaamheden weer opgepakt. Daarvoor concentreerde Eneco zich vooral op het dichten van het lek en het wegwerken van de overlast.

Incident

De woordvoerder is niet bang dat op een andere locatie een andere buis zal knappen. "Dit was een incident", zei hij stellig. Een 100 procent garantie kan hij niet geven.

Hij vreest absoluut geen nieuwe problemen omdat alle leidingen periodiek worden gecontroleerd. Daarbij kan volgens de zegsman een lekkage eenvoudig worden geconstateerd. "Het net is in goede staat." Ook in andere steden hoeven bewoners niet bang te zijn. Den Haag, Utrecht en Vinex-locaties als Ypenburg zijn op de stadsverwarming aangesloten.

Topdag

Volgens Verhoeven had het lek in de verwarmingsbuis niet op een slechter moment kunnen ontstaan. De dag voor kerst had dé topdag van het jaar moeten worden. Tijdens de vijf uren dat de winkeliers de deuren moesten sluiten, draaiden sommige ondernemers volgens Verhoeven in andere jaren de omzet van een week.

Normaal gesproken kunnen klanten op een ander moment terugkomen. In dit geval gold dat niet. De mensen deden de laatste inkopen voor kerst.

Schadebedrag

MKB Nederland adviseert ondernemers heel goed de schade op te maken. De secretaris schat dat eigen verzekeringsmaatschappijen wel een deel van de schade zullen vergoeden, maar niet het volledige bedrag. Veel verzekeraars zullen de materiële schade voor een groot deel kwijtschelden, denkt hij. Bij veel winkels stroomde het water de panden in. De stoom die van het hete water afkwam, liet het schadebedrag nog verder oplopen.

De brancheorganisatie raadt ondernemers aan de afhandeling van de schade collectief aan te pakken. Maar allereerst moet de schuldvraag worden behandeld. "Eneco roept dat er geen achterstallig onderhoud is gepleegd, maar het is wel gebeurd", zegt Verhoeven. Hij hoopt dat alle betrokken partijen niet vervolgens zullen roepen dat hun geen blaam treft, zodat de winkeliers die de grootste schade hebben geleden, moeten wachten op hun geld.

Burgemeester

De winkeliers in Rotterdam zelf vinden het jammer dat burgemeester Opstelten gelijk al zei dat eventuele schade niet op de gemeente is te verhalen. Zij hadden graag meer steun van de burgemeester gehad. Hij had volgens hen met die opmerking beter wat afwachtender kunnen zijn.

Een aantal winkeliers heeft kritiek op de wijze hoe er zaterdag werd gecommuniceerd. Volgens hen werd de ontruiming niet duidelijk genoeg gecoördineerd. Bij de een kondigden brandweerlieden de ontruiming aan, bij de ander een beveiligingsmedewerker. In andere winkels kwam niemand binnen en moest het personeel zich uit zichzelf uit de voeten maken.

Bewijs

Bovendien willen de ondernemers graag van de politie een bewijs waarin staat dat zij verplicht waren de winkels te sluiten. "Dit hebben zij nodig voor de verzekering", aldus de directeur. De komende weken zullen de ondernemers volgens hem nog druk zijn met het schoonmaken en herstellen van de schade.