DEN HAAG - Tweederde (67 procent) van de Nederlanders viert oud en nieuw in familiekring. Iets meer dan de helft viert het thuis. Dat blijkt uit onderzoek van Motivaction in opdracht van de Staatsloterij.

Uit het onderzoek blijkt dat slechts 4 procent van de Nederlanders op oudejaarsavond naar een café, restaurant of andere uitgaansgelegenheid gaat. Drie op de tien huishoudens steekt vuurwerk af. Oliebollen en appelflappen vinden de Nederlanders het belangrijkst, gevolgd door samenzijn, vuurwerk, champagne en aftellen rond middernacht. Ongeveer driekwart eet oliebollen, iets minder dan de helft maakt ze zelf.

Economie

De ondervraagden zeiden verder in het nieuwe jaar een betere economie te wensen, meer verdraagzaamheid, geluk en een vredige samenleving. Als belangrijkste goede voornemen wordt zo doorgaan genoemd, gevolgd door meer sporten en gezond zijn/blijven. Zeven procent van de Nederlanders wil stoppen met roken.

WK

De leukste gebeurtenissen van 2005 zijn de plaatsing van het Nederlands voetbalelftal voor het WK in 2006 en de geboorte van prinses Alexia. Wouter Bos en Femke Halsema zijn de populairste politici om oud en nieuw mee te vieren.

De hoofdprijs van de Oudejaarsloterij, 20 miljoen euro, zou men het liefst besteden aan een reis en een huis of delen met familie en vrienden.