MOSKOU - Russische openbare aanklagers vinden dat de autoriteiten geen fouten hebben gemaakt ten tijde van het drama in Beslan in september 2004. Het rapport van de aanklagers die onderzoek deden naar dit bloedbad, verscheen maandag, zo berichtte de Britse omroep BBC.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De gijzeling door Tsjetsjeense rebellen van schoolkinderen in de Noord-Ossetische plaats liep na ingrijpen van speciale troepen uit op een hevig bloedvergieten, waarbij meer dan 300 doden vielen.

Veel nabestaanden denken dat de reddingsoperatie die de veiligheidstroepen op 3 september 2004 inzetten de meeste slachtoffers heeft geëist. Ze hebben justitie in Rusland er al verscheidene malen van beticht de zaak in de doofpot te willen stoppen. Het nu verschenen rapport zal bij de nabestaanden, zoals de actiegroep "Moeders van Beslan", dan ook niet als een verrassing komen.

Een onderzoek van het parlement van de deelrepubliek Noord-Ossetië concludeerde kortgeleden juist dat het slecht functioneren van de Russische veiligheidstroepen wel degelijk een negatieve rol speelde bij het drama. De manschappen werkten langs elkaar heen en waren het, volgens interne verslagen, niet eens over het doel van de militaire operatie, die twee dagen na het begin van de gijzeling begon.