KABUL - Een Nederlandse militair is maandagochtend in Afghanistan lichtgewond geraakt toen naast het voertuig waarin hij zat een zelfgemaakt explosief tot ontploffing kwam. Ook een Britse militair is daardoor getroffen. Beide militairen zijn overgebracht naar een Duits veldhospitaal in de stad Kunduz, meldt woordvoerder Nico van de Zee van het ministerie van Defensie.

De twee slachtoffers reden rond 8.45 uur Nederlandse tijd in een konvooi met een ander voertuig van de internationale vredesmacht Isaf toen het explosief tot ontploffing kwam, zegt Van der Zee. Het getroffen voertuig raakte daarbij zwaar beschadigd. Ook in de andere wagen zaten enkele Nederlandse militairen. Zij zijn niet gewond geraakt. Alle militairen maken deel uit van een zogeheten provinciaal reconstructie team.

De aanslag vond volgens Van der Zee plaats ten zuiden van de stad Baghlan. Direct na de ontploffing is een snelle interventiemacht een zoektocht begonnen naar de dader, zegt Van der Zee. "Maar meestal worden die dingen van een afstand tot ontploffing gebracht en zijn de mensen daarna snel weg."

Taliban

In een verklaring aan een islamitisch Afghaans persbureau hebben de Taliban de aanslag opgeëist. Een woordvoerder beweerde daarbij dat bij de aanslag zes Nederlandse militairen waren gedood. Een woordvoerder van het ministerie van Defensie in Den Haag noemde dit "absolute onzin" en verwees de bewering naar het rijk der fabelen.

De twee gewonden maken het volgens Defensie naar omstandigheden goed. Hun familie is inmiddels ingelicht. De Nederlandse militairen in Afghanistan zijn al diverse keren doelwit geweest van aanslagen. De laatste was op 5 december toen ook een zelfgemaakte bom ontplofte in een konvooi. Daarbij vielen geen gewonden.

Getraind

"De militairen zijn getraind om met dit soort risico's te opereren," aldus een woordvoerder van Defensie. "Ze realiseren zich dat deze dingen van tijd tot tijd kunnen gebeuren. Het gebied waar de Nederlandse militairen zitten, is een relatief rustig maar niet stabiel." De Tweede Kamer wil deze week duidelijkheid over een brief van het kabinet over het al dan niet sturen van 1200 tot 1400 militairen naar het zuiden van Afghanistan. Dit gebied staat bekend als gevaarlijker dan de regio waar de militairen nu zitten.