JERUZALEM - De nieuw opgerichte partij van de Israëlische premier Ariel Sharon heeft zich tot doel gesteld de grenzen van de joodse staat zo snel mogelijk definitief vast te leggen. Dat blijkt uit een ontwerpprogram van Kadima waar de Israëlische krant Maariv de hand op wist te leggen.

"Het hoogste doel van de door Kadima geleide regering is het behoud van de staat Israël als een veilig nationaal thuis voor het joodse volk in het Land van Israël", citeerde de krant maandag uit het partijprogram. Heel Jeruzalem en de nederzettingenblokken Ariel, Gush Etzion en Maale Adumim zouden binnen de grenzen vallen. Ook bevat de staat "de benodigde veiligheidszones".

De partij rept expliciet van een Palestijnse staat en wijst de terugkeer van Palestijnse vluchtelingen naar Israël af. Het program zal volgens Maariv de komende dagen ter goedkeuring worden voorgelegd aan Sharon. Palestijnse leiders hebben in het verleden alle Israëlische grensvoorstellen afgewezen. Ze eisen dat Oost-Jeruzalem wordt teruggegeven en wensen geen gebied op de Westelijke Jordaanoever af te staan.

Hartoperatie

Ariel Sharon moet overigens binnenkort een operatie ondergaan om een miniscuul gaatje in zijn hart te dichten. De afwijking werd geconstateerd bij medisch onderzoek, nadat hij een lichte beroerte had gehad, zo maakten zijn artsen maandag bekend. De ingreep is noodzakelijk "om bloedproppen in de toekomst te voorkomen", aldus de medici.

Tijdens de circa dertig minuten durende ingreep hoeft er volgens de artsen niet te worden gesneden. De ingreep staat gepland voor over twee of drie weken. Met een katheter moet het gaatje, een veel voorkomende aangeboren afwijking, worden gedicht.