BANDA ATJEH - Een jaar na de verwoestende tsunami worden overal in de getroffen landen ingetogen herdenkingen gehouden. In het Indonesische Banda Atjeh, dat als het zwaarstgetroffen gebied geldt, baden ouders zondag bij een van de massagraven waarin hun kinderen zijn begraven. Ongeveer 3500 rouwenden kwamen bijeen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Op stranden herdachten westerse toeristen, waarvan een deel zelf de vloedgolf overleefde, hun omgekomen familieleden of vrienden in stilte. In het zuiden van Thailand baden monniken en ongeveer driehonderd nabestaanden bij de tempel van Ban Muang. Bij het strand van Phuket onthulde een officiële Japanse delegatie een monument van zwart graniet op de plek waar het Kamala Beach hotel stond.

Op veel plaatsen in het zuidoosten van Azië zijn maandagochtend officiële herdenkingen. Ter nagedachtenis aan de in totaal ruim 220.000 slachtoffers wordt er een minuut of twee minuten stilte gehouden. In Banda Atjeh loeien sirenes precies op het tijdstip dat de vloedgolf de stad wegvaagde.

In Sri Lanka is de officiële herdenking in het zuidelijke Peraliya, waar de tsunami een stampvolle trein uit de rails smeet. Hierbij kwamen ruim 1200 personen om het leven.

Annan

De moeilijkste periode na de verwoestende tsunami moet misschien nog komen. Deze waarschuwing uitte de topman van de Verenigde Naties, Annan, in een videoboodschap die maandag werd uitgezonden tijdens de herdenkingsplechtigheid in het Indonesische Banda Atjeh voor de slachtoffers van de vloedgolf.

Annan prees de resultaten die al zijn bereikt. Maar op sommige terreinen zijn de grootste problemen nog niet opgelost, benadrukte de secretaris-generaal. Hij wees op de noodzaak van banen zodat kostwinnaars weer geld kunnen verdienen. Ook wachten honderdduizenden families op permanente huisvesting.

Bush

Op de herdenkingsbijeenkomst in het zwaargetroffen Banda Atjeh was ook een videoboodschap van de Amerikaanse president Bush te zien. Hij sprak over tekenen van hoop en nieuw leven in de regio.