DEN HAAG - De drie mannen uit Den Haag, van wie werd gevreesd dat ze waren geronseld om te vechten voor de islam, zeggen dat ze gewoon met vakantie waren. Agenten in Azerbeidzjan hielden het drietal afgelopen week aan op een vliegveld. Nederlandse agenten begeleidden de mannen naar huis. Pas terug in Nederland begrepen ze dat rond hun vertrek veel commotie was ontstaan, zei maandag een woordvoerder van hun moskee, As Soennah.

Bekijk video: Drie vermiste mannen terecht
Modem/ Breedband

De drie, de 21-jarige Said, de 18-jarige Ramazan en hun vriend Driss, verdwenen halverwege vorige maand. De vader van Said zei een week later te vrezen dat zijn zoon was geronseld om te vechten voor de islam. Het bestuur van de moskee, die de drie regelmatig bezochten, deed aangifte bij de politie. Ze hadden niets tegen hun ouders gezegd en hun mobiele telefoons thuisgelaten.

Welkom

Woordvoerder Abdul Hamid van de moskee heeft Ramazan inmiddels gesproken. "Ze dachten dat ze bij ons niet meer welkom waren door het verhaal over de ronselpraktijken. Ik heb ze gezegd dat dat juist wel zo was."

Hamid weet niet zeker of ze al dan niet geronseld zijn. "Ik wou dat ik het wist. We hebben grote zorgen daarover. In het belang van de moslimgemeenschap wil ik graag weten wat er precies achter zit.

Onvrede

Wie zijn de volgende?" Hamid realiseert zich dat ronselaars azen op jongeren "die beginnend als moslim praktizeren". "Er is veel onvrede onder hen. Ze voelen zich buiten gesloten. Het is wij tegen hun, de agressors uit het Westen. Er hoeft maar iets te gebeuren en ze zijn bereid om mee te gaan."

Als het in dit geval ook ronselaars zijn geweest, werken die professioneel, constateert Hamid. "Zelfs de ouders wisten niks van hun vertrek." De moskee probeert hen ervan te overtuigen dat de weg van geweld en het doden van onschuldige burgers geen islamitische daad is, geen toegang geeft tot het paradijs.

Belangrijke rol

"Als onze moskees er niet zouden zijn, zou je niet drie Haagse jongens hebben maar honderden", vermoedt Hamid. "De onvrede en woede leven, dat moet je slim bespelen. Juist de moskee kan daar een belangrijke rol in spelen."