ROTTERDAM - Komende week onderzoekt energieleverancier Eneco de oorzaak van de lekkage in de stadsverwarming in Rotterdam. Die zorgde zaterdag voor veel overlast doordat een grote hoeveelheid kokendheet water over de straten van het centrum stroomde. Een transportbuis scheurde over een lengte van 20 centimeter.


Foto: Patrick l Het lijkt Eneco sterk dat de scheur door achterstallig onderhoud is ontstaan

Vijf mensen met brandwonden aan hun voeten konden na behandeling in het ziekenhuis weer naar huis terug. Een man werd met hartklachten opgenomen.

Zwakke plek

De oorzaak van de scheur in de 12 millimeter dikke stalen buis heeft eigenaar Eneco nog niet achterhaald. Het lijkt een woordvoerster sterk dat de scheur door achterstallig onderhoud is ontstaan. "De putten van de stadsverwarming controleren we regelmatig." Het kan zijn dat de buis een zwakke plek had of dat het isolatiemateriaal eromheen is beschadigd waardoor de buis is gaan corroderen.

Winkels in de zogeheten Koopgoot moesten hun deuren sluiten voor het winkelend publiek, dat er de dag voor kerst nog massaal op uit was getrokken. Het hete water stroomde uit het lek vlakbij de Hema in de Korte Hoogstraat de trappen af de lager gelegen Koopgoot in. De Coolsingel bleef lange tijd gesloten voor al het verkeer.

Tienduizenden huishoudens in Rotterdam en Capelle aan den IJssel hadden gedurende enkele uren geen warm water en verwarming meer.

Schade

Eneco heeft de schade door de lekkage nog niet in beeld. "Claims zijn afhankelijk van de schuldvraag. De bedrijven die schade hebben geleden moeten die in eerste instantie eerst bij de eigen verzekering claimen." Zij kunnen die ook melden bij Eneco.

Burgemeester Opstelten liet al weten dat de winkeliers geen beroep kunnen doen op de gemeente. Een winkelier verzuchtte "Dit wordt een enorme strop, dit had onze topdag moeten worden." Een dergelijke lekkage komt zelden voor. De woordvoerster van Eneco kan zich alleen een geval in Den Haag herinneren waarbij heet water vrijkwam uit de stadsverwarming. Maar toen gebeurde dat bij onderhoud van het buizenstelsel.