AMSTERDAM - Een nieuwe pil moet het mogelijk maken dat mensen afslanken zonder dieet. Gegadigden dienen wangslijm af te staan, zodat op basis van hun DNA een unieke pil gemaakt kan worden. De Amerikaanse fabrikant Salugen brengt het product op de markt.

Volgens de Nederlandse vertegenwoordiger van Salugen, P. Maltha, gaat het niet om een geneesmiddel, maar om een voedingssupplement zonder schadelijke stoffen. Het Amerikaanse agentschap FDA heeft het middel toegelaten, aldus Maltha, en volgens hem zullen ook de Europese autoriteiten dit gaan doen. Het middel wordt vanaf volgende week aangeboden via een speciale website. In Amerika gaat de tv-ster Ophrah Winfrey de pil in haar oudejaarsshow presenteren.

Volgens Salugen kan iemand die 110 kilo weegt binnen drie maanden 35 kilo afvallen door drie keer per dag een halfuur voor de maaltijd een pil te slikken.

Mensen die de pil bestellen kunnen met een wattenstaafje bij zichzelf wangslijm afnemen en dat in een speciale enveloppe opsturen. Het gaat dan naar een van de twee laboratoria van Salugen, in Zwitserland of de VS. De afslankers kunnen desgewenst advies krijgen van artsen van Salugen, aldus Maltha. Per maand gaat de DNA-pil zo'n 40 tot 100 euro kosten.

De onderneming Salugen bestaat sinds april dit jaar. Behalve de afslankpil, Genotrim, brengt de onderneming binnenkort een tweede product op de Nederlandse markt, Genoflex, voor het bestrijden van gewrichtspijn.