ALPHEN AAN DEN RIJN - In vogelpark Avifauna in het Zuid-Hollandse Alphen aan den Rijn is in de nacht van vrijdag op zaterdag brand uitgebroken. De brand is waarschijnlijk ontstaan in de stallen.

Circa twintig vogels die in deze stallen verbleven zijn door het vuur om het leven gekomen, meldde de politie. De brand sloeg snel over naar een aangrenzende woning. De bewoners van dit pand werden tijdig geëvacueerd.

Zowel de stallen als het huis zijn volledig verwoest door het vuur. De brand brak om 01.00 uur door nog onbekende oorzaak uit. Rond half drie werd het sein brand meester gegeven.

Schade

Het vogelpark is zaterdagmiddag gewoon voor publiek geopend. "De brand heeft gewoed in volières die niet voor het publiek te zien zijn. Er is geen schade aan het openbare deel van het park", aldus directeur De Hoon. Onder de overleden vogels bevinden zich zeldzame en bedreigde dieren. "Het waren vooral papegaaisoorten, waaronder verschillende kaketoes." Volgens De Hoon is nog niet te zeggen hoe groot de schade voor het vogelpark is. "Naast de emotionele schade voor de verzorgers zal het heel moeilijk zijn om weer zulke zeldzame vogels te vinden."