WARSCHAU - Een onderzoek van de Poolse regering naar de vraag of de CIA in Polen een geheime gevangenis had voor het ondervragen van terreurverdachten, wordt niet openbaar gemaakt. Dat heeft regeringswoordvoerder Jan Dziedziczak vrijdag laten weten.

De verantwoordelijk minister, Zbigniew Wassermann, heeft de resultaten van het onderzoek overhandigd aan de parlementscommissie die toezicht moest houden op het verloop van het onderzoek. "Alle leden van de commissie zeiden dat ze tevreden waren met de uitleg van de minister en beschouwen de zaak als gesloten". aldus de zegsman.

CIA-basis

De Amerikaanse nieuwszender ABC meldde begin december dat de Verenigde Staten acht belangrijke Al Qaida-verdachten in Polen hadden vastgehouden. Daarop meldde mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch dat Polen de belangrijkste CIA-basis voor het ondervragen van terreurverdachten huisvestte en dat de autoriteiten daarvan weet moesten hebben.

Verdachten

De bewijzen voor het bestaan van een dergelijk verhoorcentrum werden verder versterkt door een artikel in het Duitse weekblad Stern. In een militair opleidingscentrum in het noordoosten van Polen zou de CIA in een volledig afgeschermde zone terreurverdachten hebben verhoord en mogelijk gemarteld. Op een nabijgelegen militaire luchthaven zouden sinds 2002 CIA-vliegtuigen met de verdachten zijn geland.

Onderzoek

De in oktober aangetreden Poolse regering ontkende de verhalen over geheime dententiecentra in alle toonaarden. Premier Kazimierz Marcinkiewicz stelde wel een uitgebreid onderzoek in en suggereerde dat de resultaten openbaar zouden worden gemaakt. De Poolse oud-president Aleksander Kwasniewski, die vrijdag afscheid nam als president, zorgde de afgelopen weken voor verwarring.

Onrust

Aanvankelijk ontkende hij dat er ooit een geheime CIA-gevangenis in Polen was geweest. Vervolgens zei Kwasniewski voor de camera's dat er geen gevangenissen in Polen "zijn", in de tegenwoordige tijd, wat voor grote onrust zorgde. Later kwam hij daar weer van terug.

Stemrecht

Het Europees Parlement heeft anderhalve week geleden een eigen onderzoek aangekondigd naar de mogelijke aanwezigheid van CIA-kampen in EU-lidstaten. Europees commissaris Frattini (justitie en binnenlandse zaken) heeft geopperd dat lidstaten die daarbij betrokken zijn geweest tijdelijk hun stemrecht zouden kunnen verliezen.