APELDOORN - Jongeren in Noord- en Oost-Gelderland die zich rond de jaarwisseling bij het carbidschieten niet aan de regels houden, kunnen rekenen op een lik-op-stukbeleid. De politie heeft hierover met het Openbaar Ministerie in Zutphen afspraken gemaakt, meldde ze vrijdag.

Het schieten van carbid in melkbussen is in Noordoost-Nederland rond de jaarwisseling een terugkerend gebruik. De enorme knallen zijn tot ver in de omgeving te horen. Het lik-op-stukbeleid is volgens een politiewoordvoerder bedoeld om excessen tegen te gaan.

Wie bijvoorbeeld midden in een woonwijk knallen veroorzaakt, kan rekenen op een snelle afhandeling van zijn strafzaak. In veel plaatsen mag alleen met carbid worden geschoten op 31 december van 10.00 uur tot twee uur na middernacht, maar dan alleen buiten de bebouwde kom.

Inmiddels heeft de politie in het Gelderse 't Harde de eerste melkbusschutters al aangehouden. Bij een eerste keer krijgt de overtreder direct een boete van 75 euro. Knallen in de buurt van een verzorgingstehuis of bij een dierenweitje kan het bedrag verhogen.

Ontstaat er door het carbidschieten een gevaarlijke situatie of brand, dan wijkt de politie van de lik-op-stukprocedure af en maakt zij proces-verbaal op.