DEN HAAG - De gemeente Haarlemmermeer heeft vrijdag het kort geding tegen de Staat over het cellencomplex op Schiphol-Oost verloren. Dat betekent dat het centrum, waar eind oktober elf mensen door brand om het leven kwamen, voorlopig kan openblijven.

De gemeente wil het complex sluiten, omdat het brandonveilig zou zijn. Maar minister Donner van Justitie, die zegt aan alle voorschriften te voldoen, wil het openhouden om de detentie van bolletjesslikkers te waarborgen. Hij had de gemeentelijke beslissing om het centrum te sluiten, geschorst bij Koninklijk Besluit (KB). Volgens voorzieningenrechter R. Paris heeft de Staat het KB in redelijkheid kunnen nemen en heeft Donner daarmee geen misbruik gemaakt van zijn bevoegdheid, zoals de gemeente stelde. De rechter wees er ook op dat de partijen voorafgaand aan de gemeentelijke besluiten uitvoerig hebben overlegd.

Bemiddelingspoging

Ook was er een bemiddelingspoging en heeft de Staat voorafgaand aan het KB diverse mogelijkheden bekeken om tot een compromis te komen. Volgens de rechter is er een dwingend algemeen belang om bolletjesslikkers voorlopig in het centrum te kunnen opvangen.

Omdat hun vervoer na aankomst op Schiphol levensbedreigend kan zijn, moet het detentiecentrum in de buurt van de luchthaven staan, aldus Paris. De gemeente heeft volgens hem ook niet aannemelijk kunnen maken dat het complex momenteel onvoldoende brandveilig zijn.