DEN HAAG - De Tweede Kamer reageert geschrokken op de drugshandel in het voortgezet onderwijs. Scholen zouden dealers en gebruikers op school eerder moeten aanpakken, ouders moeten informeren en naar de politie stappen.

"Dit is stuitend", reageert VVD-Kamerlid Balemans. "Scholen moeten keihard ingrijpen." Zijn CDA-collega Joldersma noemt de cijfers die jongerenmagazine Spunk.nl boven water kreeg "ongelofelijk hoog". Zij heeft inmiddels de ministers van Onderwijs, Volksgezondheid en Justitie gevraagd om een leidraad alcohol en drugs voor scholen. PvdA-Kamerlid Hamer spreekt van schokkende cijfers. Zij wil dat scholen meer verantwoordelijkheid nemen.

Project

Joldersma weet dat scholen drugsgebruik onder leerlingen stil kunnen houden. Ze kent het verhaal van een moeder die erachter kwam dat haar kind drugs gebruikte. Toen ze het bij de school aankaartte, bleek deze dat al veel langer te weten. Ze wil dat meer scholen mee gaan doen aan het project De gezonde school en genotmiddelen van het Trimbos-instituut. Dit loopt al vijftien jaar.

Gedogen

In het voortgezet onderwijs doet de helft van de scholen al mee, in het basisonderwijs is dit bijna een kwart (22 procent). Bij elkaar bereikt het project tussen de 400.000 en 550.000 leerlingen per jaar. Maar scholen kunnen het niet alleen. Het CDA vraagt de regering om gemeentes achter de broek te zitten om coffeeshops in de buurt van scholen niet langer te gedogen. Ook de politie moet meewerken.

Controle

PvdA'er Hamer kent een school in haar woonplaats Maassluis die dealers actief weerde van het schoolplein maar met lede ogen moest aanzien dat ze hun handeltje twee blokken verderop voortzetten. "De school mopperde dat ze de politie maar niet aan de gang kregen." VVD'er Balemans ziet bij een school bij hem in de straat ook jongeren rondhangen van wie hij vermoedt dat ze dealen. "Als ik de wijkagent daarop aanspreek, zegt die alleen maar dat ze het onder controle hebben."

Maar een school moet zelf keihard optreden als leerlingen harddrugs in hun bezit hebben, vindt de VVD'er. "Een leidraad is flauwekul, het bezit van harddrugs is gewoon een misdrijf die iedere burger moet aangeven." Maar met andere Kamerleden is Balemans bang dat scholen niet staan te trappelen om derden te informeren over drugshandel omdat ze bang zijn voor hun goede naam. "Maar als ze ingrijpen krijgen ze juist een goede naam."