HAARLEM - De rechtbank in Haarlem heeft donderdag vijf jaar gevangenisstraf opgelegd aan de 32-jarige J. W. uit Heemskerk voor het doden van zijn moeder. De 60-jarige vrouw raakte op 2 september na een ruzie ernstig gewond en overleed op 21 september in het ziekenhuis. Officier van justitie R. Hagemeier had vijf jaar celstraf geëist.

De man, die lijdt aan een borderline-stoornis, had een gecompliceerde relatie met zijn manisch-depressieve moeder. Een gesprek over zijn jeugd op die 2e september in de flat van zijn moeder in Heemskerk liep volledig uit de hand. Volgens de Heemskerker viel zijn moeder hem aan en weerde hij haar af. Hij zou haar alleen een harde klap tegen het hoofd hebben gegeven.

De vrouw belandde in het ziekenhuis met ernstig hersenletsel, waar ze uiteindelijk aan overleed. In de flat trof de politie een bloedbad en een kapotte stoel aan. De rechter acht bewezen dat de man zijn moeder daarmee heeft geslagen.

Deskundigen vinden de verdachte verminderd toerekeningsvatbaar door zijn eigen psychische problemen. Toch zou hij de gevolgen van zijn daden hebben kunnen overzien. De rechter nam dat standpunt over.