HILVERSUM - VVD-fractieleider Van Aartsen is achteraf gezien niet blij met het omroepplan dat de coalitiepartijen sloten in het kader van het paasakkoord. Dat zei hij donderdagmorgen in het Radio 1-programma 'De Ochtenden' (EO) toen hem werd gevraagd van welke beslissing in 2005 hij het meeste spijt had.

Volgens Van Aartsen kan geconcludeerd worden dat het omroepplan "niet moeders mooiste" is. Hij zei de indruk te hebben dat ook staatssecretaris Van der Laan (Media, D66) en coalitiepartner CDA er zo over denken.

Paasakkoord

Het paasakkoord was nodig om de coalitie bij elkaar te houden, nadat het plan om te komen tot een gekozen burgemeester in de Eerste Kamer was gesneuveld. Dat plan was onderdeel van het regeerakkoord en een vurige D66-wens. Toen het plan niet doorging eiste die partij wisselgeld, waarbij Van der Laan een omroepakkoord afdwong.

Het omroepplan gaat in per 2008 en komt er op neer dat afzonderlijke omroepen veel minder te zeggen krijgen. De ledenloze omroep NPS wordt afgeschaft. De politiek onderscheidt drie programmacategorieën: nieuws en sport (primaat van de NOS), debat en opinie (verschillende omroepen) en specifieke informatie, cultuur en educatie. In dat laatste genre moeten omroepen concurreren met nieuwe partijen om programma's te mogen maken. Het overkoepelende orgaan Publieke Omroep (PO) krijgt in het plan veel meer macht.