LONDEN - "Big Brother is watching you." Vanaf volgend jaar wordt in Groot-Brittannië elk autoritje door een uitgebreid netwerk van camera's gecontroleerd, zodat elke autobeweging wordt geregistreerd. Dat heeft The Independent donderdag bericht.

Groot-Brittannië wordt hiermee het eerste land dat de bewegingen van alle voertuigen op doorgaande wegen, in steden en bij benzinestations met een camerasysteem volgt. De camera's kunnen automatisch elk passerend nummerbord lezen.

Gegevens

Het is de bedoeling dat deze gegevens gedurende twee jaar worden opgeslagen in een gegevensbestand. Daardoor kunnen de politie en veiligheidsdiensten zonodig alle ritjes van een automobilist gedurende langere tijd analyseren. Het doel is om zo criminelen, belastingontduikers en terroristen op te sporen.

The Independent verwacht dat mensenrechtenorganisaties te hoop zullen lopen tegen het systeem, dat vanaf maart operationeel moet worden. Deze organisaties hadden al veel bezwaar tegen een 'Orwelliaans' plan om identiteitskaarten in te voeren en een camerasysteem dat gezichten herkent.

De Britse schrijver George Orwell schetste in zijn in de jaren veertig van de vorige eeuw verschenen boek 1984 een samenleving waar de overheid met camera's als 'big brother' de mensen constant in de gaten houdt.