NEW YORK - Ondanks waarschuwingen van de autoriteiten is het openbaar vervoer in New York woensdag voor de tweede achtereenvolgende dag plat gegaan. Net als dinsdag moesten miljoenen New Yorkers en anderen in de ijzige koude een alternatieve manier zoeken om naar hun werk te komen.

De vakbond van de werknemers bij het gemeentelijk vervoersbedrijf MTA trok zich niets aan van de boete van een miljoen dollar per dag, die door een rechtbank was opgelegd. De 32.700 stakende leden riskeren, behalve geen salaris, ook een straf van elk duizend dollar per dag.

Rechter

De stakingsleiders zijn opgeroepen zich donderdag bij de rechter te melden. Volgens Amerikaanse media heeft de rechter al gedreigd de stakingsleiders in de cel te zetten als ze acties niet meteen staken.

Een oplossing voor het conflict over arbeidsvoorwaarden leek niet in zicht. De vakbond Local 100 en MTA toonden nog geen bereidheid de onderhandelingen te hervatten. Ook een bemiddelaar kon geen doorbraak bereiken. De bond eist een jaarlijkse loonsverhoging van 8 procent tot 2009. De stakers wijzen op de New Yorkse leraren en andere werknemers in openbare dienst, die er in slaagden meer salaris te krijgen.

Verboden

Stakingen in het openbaar vervoer zijn in de staat New York bij wet verboden. De schade wordt op ruim een half miljard dollar per dag geschat. Kort voor Kerstmis waren de warenhuizen en andere zaken langs de Fifth Avenue uitgestorven.

Inwoners van New York die in de buitenwijken wonen, zijn vaak vier tot vijf keer langer onderweg naar hun werk dan normaal.

Noodmaatregel

Duizenden pendelaars vertrekken al in het holst van de nacht, ook om een noodmaatregel van burgemeester Bloomberg te omzeilen. Vanaf 5.00 uur 's ochtends hebben uitsluitend voertuigen met minstens vier personen toegang tot het centrum van de stad. Daarmee willen de autoriteiten een nog grotere verkeerschaos voorkomen.