DEN HAAG - Op vakantie kampen Nederlanders nog liever met slecht weer, dan dat ze tussen de landgenoten zitten. Dat blijkt uit een enquête van het tijdschrift Reizen onder zeshonderd lezers. De resultaten zijn dinsdag bekendgemaakt.

Het onderzoek leverde een reeks aardige lijstjes op over vakantie-beleving. Zo is Frankrijk niet langer favoriet als reisbestemming. Italië staat nu bovenaan, Spanje op de tweede plaats. Daarmee is Frankrijk gezakt naar de derde plaats. Verrassende vierde is Zuid-Afrika, gevolgd door de Verenigde Staten.

Arrogante houding

Frankrijk zakte weg door twee oorzaken. De inwoners van dat land hebben volgens de deelnemers aan het onderzoek een arrogante houding. Daarnaast zouden Fransen weinig behulpzaam zijn bij taalproblemen. Egypte (opdringerige verkopers en vrouwonvriendelijk imago) en Turkije (prijsdiscriminatie, opdringerige en onvriendelijke mensen) krijgen ook veel kritiek.

Italië scoort het beste in een reeks categorieën. Het land beschikt over de meest romantische stad (Venetië), de mooiste pleinen (Il Campo in Siena en Piazza Navona in Rome) en het lekkerste eten.

In die laatste categorie heeft Groot-Brittannië de slechtste naam. Rusland en de Verenigde Staten genieten eveneens een bedenkelijke reputatie als het gaat om de kwaliteit van de keuken.

Bang

Tijdens de vakantie zijn Nederlanders het meest bang om bestolen te worden. Daarnaast vrezen ze ziekte, betrokkenheid bij een ongeval, (terroristische) aanslagen en vliegangst.