DEN HAAG - D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) is "volstrekt niet" bang voor een kabinetscrisis over een nieuwe missie naar Afghanistan. Hij reageerde daarmee dinsdag op berichten dat D66 - waarvan de Tweede Kamerfractie tegen de missie is - uit het kabinet stapt, als het kabinet donderdag toch besluit militairen naar Afghanistan te sturen.

Volgens Pechtold "heeft niemand het woord kabinetscrisis in de mond genomen". Hij kondigde aan zijn eigen rol donderdag "zo zuiver mogelijk" te zullen spelen.

Ook D66-Kamerlid Bakker wil op dit moment niet praten over een kabinetscrisis. Maar volgens Bakker is de kwestie-Afghanistan "wel even wat zwaarder" dan de compensatie van de energiekosten, waarover anderhalve week geleden het kabinet bijna viel, aldus het Kamerlid dinsdag in het radioprgramma Stand.nl.

Afghanistan-missie

Bakker houdt er rekening mee dat het kabinet donderdag een positief besluit neemt over de Afghanistan-missie. In januari debatteert de Tweede Kamer daar dan over. Mocht die met een kleine meerderheid de missie steunen, dan verwacht Bakker dat het kabinet die niet zal doorzetten. "Dat zou verstandig zijn." Tot dusver heeft alleen de VVD haar steun uitgesproken voor de Afghanistan-missie. ChristenUnie en SGP hebben een positieve grondhouding. Het CDA aarzelt nog. De rest van de Kamer lijkt tegen.

Premier Balkenende wilde dinsdag niet ingaan op speculaties over een eventuele kabinetscrisis. Volgens de premier zal het kabinet donderdag "alle argumenten wegen". "Ik zeg niets voor het kabinet heeft gesproken."