DEN HAAG - Minister Hoogervorst (Volksgezondheid) is niet van plan Nederlanders die in het buitenland wonen, ontheffing te geven voor betaling van de premies voor de nieuwe basisverzekering. De koepel van zorgverzekeraars ZN had dat voorgesteld, omdat verzekeraars niet in staat zijn om passende verzekeringen aan te bieden aan de Nederlanders die bijvoorbeeld in Spanje of Frankrijk wonen. Hoogervorst is echter niet van plan hen tegemoet te komen.

Het mag ook niet volgens het Europese recht, zei hij dinsdag in de Tweede Kamer in een reactie op een vraag van de PvdA. Volgens de minister moeten de verzekeraars gewoon "hun werk doen". De zogenoemde 'pensionado's' die nu particulier zijn verzekerd, klagen al tijden dat zij geen goed aanbod van hun verzekeraars krijgen.

Zij moeten nu net als alle andere Nederlanders verplicht een basisverzekering afsluiten en voor de zorg uit die verzekering een beroep doen op de ziekenfondszorg in het land waar ze wonen. Maar het aanbod is vaak veel minder dan in Nederland. Verzekeraars moeten van de minister dat gat dichten en een passend aanbod voor aanvullende verzekeringen doen. Maar volgens ZN lukt dat niet.

Zorgverzekeraar CZ gaat echter wel aan de slag en is van plan begin volgend jaar een pakket aan te bieden voor Nederlanders in het buitenland, dat zal zijn gebaseerd op de grootste gemene deler van de ziekenfondszorg in de Europese landen.

GroenLinks vroeg de minister te regelen dat zorgverzekeraars mensen die geen premie betalen, pas na een jaar uit de verzekering te gooien. Op die manier hoopt de partij om de wanbetalers toch nog te laten betalen. Nu mogen zorgverzekeraars dat volgens dezelfde regels doen als elke andere verzekeraar. Hoogervorst beloofde de Kamer daar nog over na te denken. Hij vindt een jaar echter wel wat lang.