DEN HAAG - Criminaliteit heeft de samenleving in 2004 ruim 20 miljard euro gekost. Nederland wijkt daarmee niet af van andere landen. Vorig jaar werden grofweg vijf miljoen delicten tegen burgers en vier miljoen delicten tegen bedrijven en instellingen gepleegd.

Dat blijkt uit het onderzoek 'Criminaliteit en rechtshandhaving 2004' dat dinsdag door het Wetenschappelijk Onderzoek- en Documentatiecentrum (WODC) van het ministerie van Justitie en het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) is gepubliceerd. In de periode 1995-2004 periode steeg het aantal processen-verbaal met 8 procent. Het aantal verdachten dat de politie hoorde, maakte met 44 procent een veel sterkere groei door.

De ruim 20 miljard euro aan kosten door criminaliteit vorig jaar betekent concreet meer dan 1200 euro per burger. Ze bestonden voor het grootste deel 13 miljard euro (63 procent) uit schade voor bedrijven, burgers en overheid. Vervolgens kostte de aanpak van de criminaliteit de maatschappij 4,2 miljard euro en de preventieve maatregelen nog eens 3,3 miljard euro.