JAKARTA - Een Indonesische rechtbank heeft dinsdag een piloot van de luchtvaartmaatschappij Garuda veroordeeld tot veertien jaar gevangenisstraf voor de moord vorig jaar op de mensenrechtenactivist Munir. Tegen de piloot, Polycarpus Priyanto, was levenslang geëist.

Munir Thalib stierf vorig jaar september tijdens een vlucht van Jakarta naar Amsterdam aan arsenicumvergiftiging. Het gif, dat bij lijkschouwing door het Nederlands Forensisch Instituut aan het licht kwam, zat in een glas sap dat de mensenrechtenactivist tijdens de vlucht geserveerd kreeg.

Als voorvechter van meer openheid van zaken over schendingen van mensenrechten onder oud-dictator Soeharto, maakte Munir veel machtige vijanden. Daarom vermoeden zijn nabestaanden en mensenrechtenorganisaties dat de Indonesische inlichtingendienst de moord heeft beraamd.

Een onafhankelijke commissie die in opdracht van de Indonesische regering de moord onderzocht, concludeerde afgelopen zomer al dat sprake moet zijn geweest van een samenzwering tegen Munir. Zonder namen te noemen stelde de commissie dat daarbij ook agenten van de veiligheidsdienst betrokken waren.

Verkiezingscampagne

Desondanks is Priyanto de enige verdachte die voor de rechter is gebracht. Mensenrechtenorganisaties beschouwen dat als een teken dat president Susilo Bambang Yudhoyono de machtige inlichtingendienst niet aan durft te pakken. Tijdens zijn verkiezingscampagne beloofde die juist definitief af te rekenen met de erfenis van het bloedige Soeharto-regime.