AMSTERDAM - Journalist Charles Groenhuijsen zal zijn ontslag door de NOS verder laten beoordelen door de kantonrechter in Hilversum. Dat bleek maandag tijdens een kort geding bij de rechtbank in Amsterdam, waar de medewerker van het NOS Journaal een aantal eisen zag ingewilligd, behalve zijn eis om per 2006 alsnog presentator van het 8 uurjournaal te worden.

Niet dat Groenhuijsen vooraf serieus dacht dat de rechter en de NOS die eis zouden inwilligen, maar voor de behandeling van de ontslagprocedure vindt hij het wel handig dat de NOS het nu in een rechtszaal heeft uitgesproken.

Verder kreeg hij maandag in het kort geding een gevraagd document dat was opgesteld door de NOS-persdienst. In die mail staat dat de persdienst verzoeken om Groenhuijsen te gebruiken voor nevenactiviteiten moet bespreken met NOS-hoofdredacteur H. Laroes. Bij andere NOS-medewerkers geldt die bepaling niet.

Amerikaans werknemer

Een laatste punt dat Groenhuijsen volgens hem heeft bereikt, is dat hij niet zal worden ontslagen als Amerikaans werknemer. Volgens hem leek daar sprake van te zijn en zou zijn ontslag in de VS voor de NOS makkelijker zijn dan een normale procedure. Volgens de NOS is er echter nooit sprake van geweest om Groenhuijsen op die manier te ontslaan en volgens NOS-advocaat W. van der Meer de Walcheren was het ook niet zo dat Groenhuijsen's loon per direct zou worden stopgezet.

De advocaat is van mening dat de positie van Groenhuijsen in de ontslagprocedure is verslechterd, omdat door het kort geding extra duidelijk is gemaakt hoe verziekt de verhoudingen zijn tussen beide partijen.

Schnabbel Gestapo

Over de stap van Groenhuijsen van Washington naar Nederland wordt al maanden gesteggeld. Eerst wilde hij niet naar Nederland verhuizen en verweet hij de journaalredactie onder meer "intellectuele luiheid". Later kwam hij met Laroes in conflict over de nevenactiviteiten en noemde hij hem lid van de "Schnabbel Gestapo". Dat was voor de NOS de druppel die de emmer deed overlopen en de directe aanleiding hem te ontslaan.

Groenhuijsens advocaat S. Tan zei dat het kort geding nu duidelijk heeft gemaakt dat het salaris van Groenhuijsen voorlopig betaald zal worden en de journalist dus feitelijk is geschorst.

Allemaal informatie waarvan hij het nuttig en nodig vond die in een kort geding te vergaren. Hij zal de stukken en uitspraken waarover hij nu beschikt, gebruiken in de kantonprocedure.