WASHINGTON - De ramp met de Airbus van American Airlines, vorige week maandag, is vrijwel zeker een ongeluk geweest. Uit de gesprekken van de piloten noch uit de achtergrondgeluiden blijkt dat er sprake zou zijn geweest van een aanval of sabotage. Dit heeft de directeur van de Amerikaanse verkeersveiligheidsraad NTSB tegen de nieuwszender CNN gezegd. "Niets wijst op terrorisme."

Wat dan wel de oorzaak is geweest, is nog niet duidelijk. Het vliegtuig, op weg naar de Dominicaanse Republiek, stortte kort na het opstijgen van Kenndy Airport neer.

De onderzoekers richten zich nu vooral op de staart van het vliegtuig, die voor de crash van de romp werd afgerukt. Zij betwijfelen of dat is gebeurd door de turbulentie van een iets eerder vertrokken vliegtuig. "Er was sprake van aanzienlijke turbulentie. Dat telt mee, maar we zien geen enorme maalstroom die de staart losscheurt", zei directeur luchtvaart John Clark van de NTSB.

Daarom wordt nu uitgezocht of de staart van het toestel mogelijk al beschadigd is geraakt toen het toestel in 1994 bij Puerto Rico in zeer zware turbulentie terechtkwam. Dat incident was zo ernstig dat 47 mensen gewond raakten.

/NIEUWSVliegtuig crasht in New York (video)