WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft maandag gezegd dat hij doorgaat met het controversiële afluisteren van Amerikaanse burgers. Zolang de Verenigde Staten te maken hebben met de voortdurende dreiging van terroristen is de maatregel nodig, aldus het staatshoofd op een persconferentie.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Het National Security Agency volgt sinds drie jaar het internationale communicatieverkeer van terreurverdachten. Daarbij wordt de rechter omzeild. Voor het afluisteren van binnenlands telefoonverkeer wordt wel degelijk de rechter ingeschakeld, benadrukte Bush. De president zei er verder van uit te gaan dat justitie een "volledig onderzoek" instelt naar het lekken van het geheime programma. De openbaarmaking van "dit zeer belangrijke programma in oorlogstijd" is volgens het staatshoofd "een schandelijke daad".

Het nieuws over de afluisterpraktijken werd vrijdag bekendgemaakt door The New York Times. De krant had het bericht op verzoek van het Witte Huis al een jaar achtergehouden.

Bezorgd

Zowel Republikeinse als Democratische Congresleden hebben bezorgd gereageerd op de praktijk omdat het mogelijk ongrondwettelijk zou zijn. Bush ontkent dit en benadrukte nog eens dat hij binnen de regels van de wet handelt en om de 45 dagen bekijkt of het nog noodzakelijk is. "Het bestrijden van de terreurorganisatie Al Qaida vraagt om een nieuwe manier van denken en handelen", aldus Bush.

De president drong er verder bij Democratische afgevaardigden in de Senaat op aan om de Patriot Act niet langer te blokkeren. Deze wet, die de autoriteiten meer macht geeft om terrorisme te bestrijden, werd vrijdag door de Senaat tegengehouden uit angst dat het de burgerrechten van de Amerikanen aantast. Volgens de Republikeinse president moeten de volksvertegenwoordigers hun verantwoordelijkheid nemen en hun "vertragingstactieken" stoppen zodat de noodwet een permanente vorm krijgt.