DE BILT - Geen witte kerst dit jaar, zo verwacht het KNMI. De kans dat het dit jaar in Nederland gaat sneeuwen met de feestdagen is minder dan 5 procent. "We zitten al bijna een kwart eeuw zonder witte kerst", verzuchtte een woordvoerder maandag.

De term witte kerst gaat volgens het weerstation alleen op als op beide kerstdagen in De Bilt een gesloten sneeuwdek ligt. Sinds 1901 heeft Nederland dit zes keer meegemaakt. De laatste keer was in 1981, toen lag in het midden van het land plaatselijk 20 centimeter, die de dagen voor kerst was gevallen. Limburg en Brabant moest echter genoegen nemen met enkele centimeters.

De laatste keer dat het met kerst flink sneeuwde en het goedje ook bleef liggen was in 1964. "De zwaarste vracht kregen de zuidelijke provincies, waar tijdens beide feestdagen zo'n 10 tot 15 centimeter viel." In het begin van de jaren zestig lag er drie jaar achtereen sneeuw met kerstmis. In 1962 op tweede kerstdag, in 1963 op eerste kerstdag en in 1964 op beide dagen. Ook in 1965 vielen er lichte sneeuwbuien met kerst. "Maar alleen 1964 voldoet aan het criterium van een witte kerst", aldus de woordvoerder.

In de vorige eeuwen was er volgens het KNMI soms vier jaar achtereen sprake van een witte kerst. "Maar soms liet de volgende ook wel eens meer dan twintig jaar op zich wachten." Deze week blijft het zacht winterweer. Maar na maandag is de kans groot dat het koud wordt. Of we dan sneeuw kunnen verwachten, weet het KNMI nog niet.