DEN HAAG - Het kabinet heeft maandag in een ingelaste ministerraad nog geen besluit genomen over het sturen van militairen naar de Afghaanse provincie Uruzgan. De ministerraad heeft dat uitgesteld tot de vergadering van donderdag, zei minister Bot (Buitenlandse Zaken) maandag na afloop van de ingelaste vergadering.

De ministers Kamp (Defensie) en Bot (Buitenlandse Zaken) stellen voor om vanaf volgend jaar juni tussen 1100 en 1300 militairen in de Afghaanse provincie Uruzgan te stationeren. Ze moeten daar deel gaan uitmaken van de internationale veiligheidsmacht ISAF en gaan werken aan de wederopbouw van de provincie. Nederland heeft op dit moment ongeveer 580 militairen in Afghanistan.

Afgelopen vrijdag keerde de fractie van regeringspartij D66 zich tegen de missie. Ook D66-minister Pechtold heeft grote twijfels. Eerder hadden de fracties van de SP, GroenLinks en de LPF zich al tegen de kabinetsplannen gekeerd. Ook de PvdA is geen voorstander en binnen de fractie van het CDA leven twijfels.

Daardoor wordt het voor het kabinet moeilijk om in de Tweede Kamer een ruime meerderheid te halen. Een krappe meerderheid van 77 zetels (CDA, VVD, ChristenUnie, SGP en Groep Wilders) lijkt het maximaal haalbare.

D66

Volgens D66-woordvoerder Bakker is zijn fractie niet van plan om terug te krabbelen. "Het is nee en het blijft nee," zei hij maandag. Het Kamerlid wilde echter niet ingaan op de vraag of zijn fractie bij een positief besluit bereid was het voortbestaan van het kabinet in de waagschaal te stellen.

Maar volgens een ingewijde van de partij ligt de zaak bij de fractie zeer principieel en zal D66 uit het kabinet stappen als er in de Kamer een meerderheid voor het besluit is te vinden. De partij weigert mee te doen aan een verkapte oorlogsmissie die wordt voorgesteld als een vredesopbouwende operatie. D66-minister Pechtold (Bestuurlijke Vernieuwing) zou zijn collega's maandag al op de hoogte hebben gesteld van dit gevaar voor het kabinet.