AMSTERDAM - Het aantal mensen dat fraudeert met het theorie-examen voor het rijbewijs groeit. Dit jaar hebben honderd kandidaten die op moesten voor het examen gefraudeerd. Dat meldt het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR) maandag in Algemeen Dagblad. Het CBR heeft tientallen professionele oplichters op een zwarte lijst staan.

Het gaat bijvoorbeeld om dubbelgangers die theorie-examen doen voor mensen die vrezen te zakken. Ook zijn fraudeurs actief die de antwoorden voorzeggen en wordt er gerommeld met handtekeningen. De oplichters incasseren bedragen tot 250 euro voor hun werkzaamheden, schrijft de krant.

De opheffing van het versnelde examen voor mensen met een buitenlands rijbewijs in april van dit jaar heeft volgens het CBR tot de toename van fraude geleid. "Deze mensen moeten nu een theorie- en een praktijkexamen doen. Sommigen proberen dat te omzeilen", zegt een woordvoerder in de krant.

Het CBR, dat jaarlijks honderdduizenden examens afneemt, geeft zijn personeel extra training in het herkennen van gezichten en valse documenten. Ook komt er betere apparatuur om vast te stellen of iemand valse identiteitspapieren heeft.