AMSTERDAM - Twee tbs-patiënten die eerder zijn bestempeld als onbehandelbaar en gevaarlijk lopen vrij rond. Zij kunnen nu onder voorwaarden met verlof. Drie andere tbs'ers, van wie de behandelaars en minister van Justitie Piet Hein Donner (CDA) niet hadden verwacht dat ze nog te genezen zouden zijn, worden nu voorbereid op een terugkeer in de maatschappij. Dit schrijft Algemeen Dagblad maandag.

De vijf verbleven op een longstay-afdeling in de Nijmeegse Pompe-kliniek. Daar zitten veelal patiënten die door hun behandelaars zijn 'opgegeven'. Het ministerie van Justitie heeft tegenover de krant bevestigd dat de vijf tbs'ers deze afdeling inmiddels hebben verlaten. Verder wil het ministerie niets over hen kwijt.

Gevaarlijk

De krant schrijft dat het stempel 'gevaarlijk' dat een tbs'er krijgt opgelegd van zijn of haar behandelaars en van Donner, achteraf kan meevallen. Plaatsing op een longstay- afdeling zou niet betekenen dat een patiënt niet meer kan vrijkomen. Twee tbs-patiënten die eerder op de longstay-afdeling in Nijmegen zaten, kunnen de kliniek nu onder voorwaarden tijdelijk verlaten. Van drie anderen hebben de rechters bepaald dat zij kunnen terugkeren in de maatschappij.

Advocaat Willem Anker zegt in de krant dat Donner patiënten te snel 'opgeeft'. Hij vindt dat de beslissing over plaatsing niet bij de minister moet liggen, maar bij de rechter.