WASHINGTON - Iran heeft aangetoond door de uitspraken van zijn president dat het niet kan worden vertrouwd met technologie die kan worden gebruikt voor een kernwapen. Dat heeft de Amerikaanse minister van Buitenlandse Zaken Condoleezza Rice zondag gezegd.

Rice reageerde in een interview met de zender Fox op de uitspraken van president Mahmoud Ahmadinejad, die zei dat Israël "van de kaart moet worden geveegd" en de holocaust een mythe noemde. Rice verwacht dat het Iraanse kernprogramma zal worden doorverwezen naar de VN-Veiligheidsraad.

"Hoe meer we horen van deze Iraanse regering, hoe meer men erkent en onderkent dat deze regering niet van de internationale gemeenschap hoeft te verwachten dat die hem vertrouwt met technologie die kan leiden tot een kernwapen."

'Wetenschappelijke discussie'

Het Iraanse ministerie van Buitenlandse Zaken deed de recente opmerkingen van de Iraanse president Ahmadinejad over Israël zondag af als een "wetenschappelijke discussie". Daarin past het "ongefundeerde antwoord van Europa" niet, zei een woordvoerder.

"Dit is een wetenschappelijke discussie en er zijn afwijkende standpunten, die echter al van tevoren te berde zijn gebracht. Voor het ongefundeerde Europese antwoord is geen plaats in een beschaafde wereld", aldus de woordvoerder. Het antwoord van 'de Europeanen' is volgens hem nogal emotioneel en verre van logisch en "het laat hun blinde en eenzijdige steun aan de Zionisten zien". Volgens de woordvoerder tonen de Europeanen gebrek aan tolerantie ten opzichte van standpunten waarmee zij het niet eens zijn.

Ahmadinejad zei zondag dat hij zijn land beschouwt als de koploper van de 'echte islam'. "De islam is het enige middel voor de redding van de mensheid met Iran als koploper in de wereld en de vaandeldrager van de echte islam", zei hij tijdens een ontmoeting met studenten in Teheran. Hij vindt dat de "Iraanse natie nu een grote verantwoordelijkheid heeft en een missie om een islamitische samenleving in te richten die kan dienen als voorbeeld voor de hele wereld".

Aanslag

Islamitische websites hebben afgelopen weekeinde gemeld dat er donderdagavond een aanslag op de autocolonne van Ahmadinejad is gepleegd. Het staatshoofd zou aan de dood zijn ontsnapt omdat hij zich niet in zijn voertuig bevond.

De chauffeur en een lijfwacht kwamen wel om het leven. Bewapende bandieten en oproerkraaiers versperden de weg, waarop een schietpartij volgde, meldde het semi-officiële Jomhouri Islami. De Iraanse machthebbers gebruiken termen als bandieten vaak om politieke tegenstanders te omschrijven.