DEN HAAG - Minister Piet Hein Donner (CDA, Justitie) is politicus van het jaar 2005 geworden. Dat meldt het Radio 1 Journaal zondag. De politicus van het jaar is gekozen door de leden van de Parlementaire Persvereniging.

Bij de uitreiking grapte Donner dat het feit dat 'de saaiste politicus' de verkiezing won de 'ultieme wraak' was ten opzichte van de Belgen. De Belgische vice-premier Freya van den Bossche noemde Nederlandse ministers in een interview met Vrij Nederland onlangs 'stijf, truttig en kleinburgerlijk'.

De genomineerden waren alle vijf ministers. Naast Donner waren Hans Hoogervorst (VVD, Volksgezondheid, Welzijn en Sport), Henk Kamp (VVD, Defensie), Rita Verdonk (VVD, Vreemdelingenzaken en Integratie) en vicepremier Gerrit Zalm (VVD, Financiën) genomineerd. Hoogervorst belandde op de tweede plek, Zalm werd nummer 3.

Het was de derde keer dat de parlementaire pers de verkiezing heeft gehouden. Voor het eerst heeft niet een Kamerlid gewonnen, maar een minister. In 2004 ging de titel naar André Rouvoet van de ChristenUnie. Het jaar daarvoor won Jozias van Aartsen (VVD).

Talent

PvdA-Kamerlid Martijn van Dam is door de parlementaire pers gekozen tot Talent van het jaar. De tweede plek ging naar minister Alexander Pechtold (D66, Bestuurlijke Vernieuwing), LPF'er Joost Eerdmans werd nummer 3.

Verdonk

In een andere verkiezing werd Verdonk gekozen tot beste politicus van het jaar. 21.515 deelnemers aan het TweeVandaag Opinie Panel oordeelden woensdag daarover. Premier Balkenende werd toen gekozen als slechtste. Het panel vormde volgens de actualiteitenrubriek een representatieve afspiegeling van de Nederlandse bevolking.